Overal in Nederland kom je horeca tegen, van kleine eettentjes tot grote restaurants en clubs. Wat maakt het dat deze branche in de schijnwerpers staat van financiële instellingen? Het grootste risico van de branche is witwassen, wat op meerdere manieren plaats kan vinden. De horeca is een breed begrip. Hieronder wordt verstaan; cafés, restaurants, hotels, bardancings en clubs.
Witwassen
Een manier om zwart geld wit te maken bij een horeca onderneming is door de omzet te doen verhogen. In veel ondernemingen in de horeca wordt nog veel contant betaald. Er kan heel handig gebruik worden gemaakt van het in omloop brengen van geld, dat afkomstig is uit het criminele circuit. Het is erg moeilijk om te herleiden of dit geld afkomstig is van reguliere klanten of juist door criminelen in het bedrijf wordt gepompt. Vooral in de nachtclubs is moeilijk te bepalen of de omzet van de onderneming zuiver is of niet. Het boosten van de omzet kan een voordeel zijn als de uitbater zijn onderneming wenst te verkopen. Op papier is immers de waarde van de onderneming hoger.
Vals geld
Ook zijn er berichten bekend dat middels cafés valse biljetten in circulatie worden gebracht. Veel vaker is dit het geval bij munten. Munten zijn veelal moeilijker te onderscheiden van echtheid. Er zijn zelfs websites die dit geld aanbieden, waarbij €20 biljetten te koop zijn voor €8 en €50 biljetten voor maar €11. Het SBS programma Undercover in Nederland heeft hier zelfs een uitzending aan gewijd. De Nederlandse ondernemers hebben vaker scanapparatuur die de omloop van vals geld tegen moet gaan.
Fraude
Ook fraude komt voor bij de horeca. Bij een doorsnee café komt het zelden voor dat het pand in eigendom is van de uitbater van het café. In veel gevallen zit er een vastgoed eigenaar achter. De panden worden verhuurd aan de uitbaters. Als een uitbater het doel heeft om na een bepaalde periode de zaak te sluiten en de schuldeisers achter zich te laten, dan is dat zelfs mogelijk. De uitbater heeft veelal een lening nodig om op te starten. De lening moet gedekt worden, indien er niet aan de verplichtingen voldaan kan worden. Leningen worden afgesloten met bankgaranties. Bij het laten ploffen van een onderneming kan er beroep worden gedaan op de bankgaranties. Dit geldt echter niet voor de belastingdienst, leveranciers, personeel en dergelijke. Deze blijven achter met een flinke schuld, die oninbaar is. Bij het laten ploffen van een onderneming is in feite de onderneming failliet verklaard. De gesloten kroeg wordt dan binnen een korte periode omgedoopt tot een andere kroeg, waarbij het mogelijk is dat dezelfde ondernemer deze (nieuwe) onderneming aanstuurt.
Benieuwd naar de vorige risicovolle branche? Klik dan hier.
Bron: Redactie Riskworld