Het herstel in de eerste 6 weken is sneller en hoger dan het herstel tussen de 6e week en 104 weken. En in die laatste weken moet veel verzorgd worden om geen loonsancties te krijgen.
Poortwachter
Sommige werkgevers houden de termijnen van Poortwachter niet in acht en melden de zieke werknemer veel later aan dan 6 weken. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Het re-integratie proces wordt later op gang gebracht met als gevolg dat het herstel langer op zich doet wachten. Dit heeft direct gevolgen voor de kosten van de werkgever. Immers, hoe langer de werknemer ziek is, des te langer hij het loon moet doorbetalen waar geen productiviteit tegenover zit. Bovenal kan gezegd worden dat de herstelkans afneemt naarmate de werknemer langer ziek is. Later starten met Poortwachter betekent feitelijk onder andere:
- Langere loondoorbetaling bij ziekte
- Hogere instroomkans in de WGA (regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikten)
- Hogere premies vanuit WHK (WerkHervattingsKas) of verzekeraar vanwege hoger risico
Maak een voorziening
De kosten van verzuim lopen al gauw in de papieren. Reken op een verwachte voorziening van een werknemer voor de WGA van ruim € 120.000. Dit is wat de werkgever uiteindelijk ook gaat financieren door de jaren heen. Op de balans zal een voorziening komen te staan voor het uitbetalen van zieke werknemeners. Tegenwoordig is het WGA-risico voor flexwerkers een bijkomend risico voor de werkgever. Deze groep heeft een verhoogd risico.
Werkgevers met zieke werknemers doen er goed aan zo snel mogelijk het herstel proces van de zieke werknemer in te zetten. Het loont.