1
Ben je geen lid van Riskworld? Word nu gratis lid en profiteer van de vele extra's!
Sluiten
4373x
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Alle risico’s in beeld?

Geschreven op 13 Juni 2016 door

Riskworld

Interessant? Deel dit artikel

Getagged onder

Reacties op dit artikel 4 reacties

Maria Dorresteijn
#1 ir.Maria Dorresteijn 
3 gepubliceerde reacties
17-06-2016 10:26 +3 Héél relevante vraag. Opdrachtsgevers vragen mij een 'indicatie van volledigheid'.

Natuurlijk helpen risicoinventarisaties die elders gedaan zijn (verrassend vaak ook online te vinden) of die je zelf deed. Ook zijn er risicolijsten per branche die ik gebruik.
In mijn studie kreeg ik ooit een riskmap van Deloitte waar álle risico's op staan. Goed voor de beeldvorming. Ook de BIR (Branche Informatie Rabobank) geeft een heel goed beeld. In z'n volledigheid niet voor de gewone wereld te lezen, maar de kennisapp van de Rabo geeft ook een aardig inzicht.
Dit klinkt als een beetje grasduinen, besef ik terwijl ik dit typ.
Hoe doen jullie dit?
Carlo van Houten
#2 Carlo van Houten 
18-06-2016 15:46 +4 Het is een illusie om te veronderstellen dat altijd alle risico's boven tafel komen. Deskresearch op basis van bestaande (informatie)bronnen is inderdaad een eerste stap. Afhankelijk van de setting (gehele bedrijf/ afdeling/ divisie) kan ook gebruik gemaakt worden van branche-/ afdelingsvreemde peers die met het GBV naar de situatie kijken.
Robert van Asch
#3 drs.Robert van Asch  RRM
9 gepubliceerde reacties
20-06-2016 15:39 +2 Bij representatieve steekproeven geldt, dat een grotere steekproef niet zorgt voor een ander beeld. De steekproef is immers representatief voor de hele populatie. Dit zou ook moeten gelden bij een risico-inventarisatie. Zodra de inventarisatie is afgerond zou bij een laatste gesprek/interview geen nieuwe risico’s naar voren moeten komen.

Een garantie dat alles in kaart is gebracht (inclusief de Black Swans) is weliswaar onmogelijk, maar een extra gesprek/interview na de inventarisatie kan de bevestiging geven dat alles in kaart is gebracht. Deze validatie zou voldoende comfort moeten geven om te kunnen zeggen dat de inventarisatie compleet is.
Maria Dorresteijn
#4 ir.Maria Dorresteijn 
3 gepubliceerde reacties
28-06-2016 10:12 +2 Mooie aanvulling Robert. Mijn ervaring is dat er áltijd nieuwe risico's erbij komen, aan't eind. Deze zijn dan minder relevant of lijken erg op wat we al besproken hadden. Dus... geen nood.

Hierboven hebben we het vaak over 'geschreven' informatiebronnen. Robert geeft een indicatie over het aantal deelnemers dat je nodig hebt. Wat vinden jullie? Hoe moet het team die de risico's noemt eruit zien? Kan ik ook met een 2 koppige directie een risicoanalyse doen?

U kunt geen reactie plaatsen, omdat u niet ingelogd bent