Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar opnieuw afgenomen. In de eerste elf maanden van 2017 vond 10% minder woninginbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Deze daling heeft zich in de afgelopen jaren doorgezet. Waar in 2012 nog in circa 92.000 woningen werd ingebroken, lijkt dat aantal dit jaar zelfs onder de 50.000 te blijven. In de Gooi- en Vechtstreek was zelfs sprake van een daling van bijna 60% ten opzichte van 2016.
Inbrekers beschikken over verschillende methoden om een huis binnen te dringen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld:
Om de kans dat het de inbrekers lukt binnen te komen kan je een extra slot op kniehoogte plaatsen tegen het intrappen, goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag te installeren, de sleutel uit het slot halen en opbergen of een anti-inbraakstrip monteren.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, slaan inbrekers juist vaker ’s middags toe dan ’s nachts. Overdag staan huizen immers vaker leeg dan ’s nachts. Daarnaast vinden woninginbraken vaker plaats in ‘achterstandswijken’ dan ‘dure wijken’. In deze wijken ligt de kans op een woninginbraak 40 tot 60% hoger dan in een dure wijk met veel koopwoningen. Een verklaring hiervoor kan de nabijheid van potentiële daders zijn. Tot slot zijn de meest ‘populaire’ dagen als het aankomt op inbraken de feestdagen. Koningsdag, Kerst, Oudejaarsdag zijn de dagen waarop de meeste inbraken worden gepleegd. In juni zijn daarentegen de minste incidenten.
Bron: Rijksoverheid, Politie Nederland, CCV Secondant, (foto) Unsplash
Je moet lid zijn van Riskworld om bijlagen te downloaden. Wordt gratis lid of log in.
© Copyright 2014 - 2018 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap