Risico’s voor de flitsbezorgers
Dat brengt ons direct bij het eerste risico. Als op een later moment blijkt dat deze verzamelde data onvoldoende is om het proces zodanig te optimaliseren dat er winst kan worden gemaakt, dan zien de flitsbezorgers hun verdienmodel verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bovendien zijn de flitsbezorgers enorm afhankelijk van het behoud van klanten én medewerkers. Als de medewerkers niet langer voor minimumloon door de stad willen racen, dan houdt het snel op. En als klanten toch besluiten liever naar de supermarkt te gaan, verdwijnt de afzetmarkt.
Een ander risico betreft de wet- en regelgeving. De flitsbezorgers hebben handig gebruik gemaakt van een gebrek aan regelgeving omtrent dark stores. Zo konden zij gemakkelijk deze magazijnen openen, terwijl winkels gebonden zijn aan allerlei regelgeving en vergunningen. In de toekomst valt te verwachten dat deze regelgeving er wel komt, vooral gezien alle klachten van buurtbewoners. Dit zou betekenen dat het voor flitsbezorgers een stuk gecompliceerder wordt om magazijnen te openen in stadskernen. Vanuit waar moeten zij dan hun boodschappen bezorgen? Ook de bestaande wet- en regelgeving kan voor problemen zorgen. De fietskoeriers hebben haast en dus vergeten ze soms weleens de leeftijd van de consument te controleren bij het bezorgen van alcohol. Dat kan boetes en sancties tot gevolg hebben.
Risico’s van flitsbezorging voor de consument
Het grootste risico voor de consument betreft verslaving aan de dienst. Er wordt door flitsbezorgers enorm veel geld besteed om een consument een eerste aankoop te laten doen. Daarna went het gemak en zal de consument vaker bestellen. Dat betekent niet alleen dat een consument meer uitgeeft, maar ook minder naar de supermarkt gaat en dus minder beweegt, minder buitenlucht krijgt en minder sociaal contact heeft. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid.
Risico’s van flitsbezorgers voor de samenleving
Vanuit de samenleving komt er steeds meer weerstand tegen flitsbezorgers. Omdat dark stores zich zowel in winkelstraten als in woonwijken bevinden, vaak met afgeplakte ramen en vele fietsen voor de deur, stromen de klachten van winkeliers en omwonenden binnen bij de gemeente. Bovendien wordt er geklaagd over geluidsoverlast. Op dit moment hebben enkele gemeentes daarom besloten dat er geen nieuwe dark stores bij komen, totdat er regelgeving is.
Daarnaast zijn er zorgen over de verkeersveiligheid voor zowel de fietskoeriers als het overige wegverkeer. De fietskoeriers hebben enorm veel haast en zorgen daarbij meer dan eens voor gevaarlijke situaties op de weg. Er bestaat dus ook een risico op ongelukken in het verkeer door de flitsbezorgers.
Ook is er kritiek op de omstandigheden en werkdruk van de fietskoeriers. Zij brengen niet alleen hun veiligheid in gevaar in het verkeer, maar krijgen ook lichamelijke klachten van het fietsen, vaak met zware tassen op hun rug. Aan EenVandaag vertelde een fietskoerier bovendien dat de fietsen slecht worden onderhouden.
Tot slot bestaat het risico dat met name lokale supermarkten weggeconcurreerd worden door flitsbezorgers. Doordat consumenten gewend raken aan het gemak van bezorging binnen tien minuten, zal de omzet van de supermarkt waarschijnlijk dalen. Dat heeft op de lange termijn dus maatschappelijke schade tot gevolg.
Bronnen:
- Flitsbezorgd over vergelijkingen tussen flitsbezorgers
- Peter de Waard voor De Volkskrant over het verdienmodel van flitsbezorgers
- Radar over klachten over flitsbezorgers
- Rick van de Lustgraaf voor Trouw over regelgeving en verdienmodellen
- Foto via Unsplash