Er zijn mogelijkheden om de nepvolgers te laten reageren onder posts (uiteraard tegen betaling), maar in dat geval zijn de reacties vaak spam, niet-gerelateerd of ongepast. Dat staat tegenover waardevolle en doordachte reacties van echte accounts, die zorgen voor een belangrijke bijdrage aan de pagina van de influencer. Als de volgers van een influencer opmerken dat er veel nepvolgers zijn die irrelevante reacties plaatsen, dan zal dat de geloofwaardigheid van de influencer aantasten en zullen de echte volgers mogelijk nog minder interesse tonen in het account.
Niet alleen andere Instagram-gebruikers zullen de nepvolgers opmerken. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft recent zes influencers aangesproken op het gebruik van nepvolgers op sociale media. De consumentenwaakhond heeft bovendien tienduizenden kopers van nepvolgers duidelijk gemaakt dat zij een boete riskeren als zij daarmee doorgaan. Dat komt doordat accounts met nepvolgers de consumenten misleiden. Nepvolgers kopen kan dus ook leiden tot een waarschuwing of boete.
De risico’s van nepvolgers voor bedrijven
Voor bedrijven die samenwerken met influencers zijn er ook risico’s verbonden aan nepvolgers. In veel gevallen heeft dat ermee te maken dat de bedrijven geen weet hebben van mogelijke nepvolgers, of deze niet kunnen herkennen. Het gevolg is dan dat het bedrijf een samenwerking aangaat met een influencer om een product te verkopen, maar dat er bijna geen bekendheid wordt gegenereerd omdat een groot deel van de volgers van de influencer nep is. Het bedrijf heeft dan wel veel geld uitgegeven, maar daar vervolgens niets aan gehad.
Daarnaast verbinden bedrijven door samenwerkingen hun naam aan een influencer. Als deze influencer op een later moment reputatieschade zal oplopen op het moment dat bekend wordt dat er nepvolgers zijn gekocht, dan is het denkbaar dat ook het bedrijf daardoor wordt geschaad.
De risico’s van nepvolgers voor consumenten
Niet alleen bedrijven kunnen worden misleid, maar ook de consumenten. Wanneer consumenten niet door hebben dat een groot deel van de Instagram-volgers van een influencer gekocht zijn, dan zullen de consumenten de influencer mogelijk geloofwaardiger en belangrijker achten dan zou horen. Daardoor is het goed denkbaar dat een consument sneller dingen zal aannemen van de influencer, zoals een goede review over een product en een samenwerking met een bedrijf.
Daarom controleert de ACM streng op zulke accounts. Volgens de ACM zou de consument namelijk misleid worden en op het verkeerde been gezet kunnen worden over de reputatie van een onderneming. Er is zelfs een voorbeeld van sancties door de ACM. Enkele tijd geleden legde de ACM voor de duur van twee jaren een last onder dwangsom op van 12.500 euro per week aan influencer Mo Bicep, die sportvideo’s maakt en onder meer supplementen verkoopt. Hij zou tussen 2018 en 2020 ruim 27.000 likes en 98.000 volgers hebben gekocht. De ACM oordeelde dat de consument daardoor werd misleid. Naar aanleiding van de sanctie is Mo Bicep gestopt met het kopen van likes en volgers.
Bronnen:
- NU.nl over de waarschuwing van de ACM
- Tamara van Seggelen voor VPNGids.nl over BN'ers met nepvolgers
- Foto via Unsplash.