Minder kosten door domotica met een slimme sensor
Op dit moment biedt de markt een aantal geavanceerde systemen die de status van ‘bewezen technologie’ hebben. Dat wil zeggen: het systeem is minimaal één jaar in de zorgpraktijk toegepast met een positief evaluatieonderzoek. Deze systemen hebben een slimme sensor – boven het bed, in de hoek van de kamer of onder de matras – die veel nauwkeuriger werkt dan de oudere technologie. Het gevolg: minder valse meldingen. Alleen deze geavanceerde systemen maken het mogelijk verantwoord te werken met één nachtzorgmedewerker op 36 cliënten, vrijheidsbeperkende maatregelen af te bouwen én kwaliteit van zorg te blijven leveren. Thuiswonende kwetsbare ouderen kunnen met deze technologie langer op zichzelf blijven wonen. Ook voor deze groep zijn meerdere – andere – systemen beschikbaar met de status ‘bewezen technologie’.
Domotica inzetten vraagt om een cliëntgerichte zorgvisie
Het ligt voor de hand te kiezen voor moderne domoticatoepassingen die hun succes bewezen hebben. Maar dat wil nog niet zeggen dat deze toepassingen bij een andere organisatie of op een andere locatie binnen dezelfde organisatie ‘zomaar’ geïmplementeerd kunnen worden. Domotica verantwoord inzetten vraagt om een cliëntgerichte zorgvisie. Waarom zetten we domotica in bij deze cliënt? Met welk doel? Hoe verbetert het zijn kwaliteit van leven? Afspraken hierover staan in het zorgplan en worden regelmatig geëvalueerd met de cliënt en/of zijn naasten. Daarnaast is het belangrijk het gebruik van domotica in te bedden in het zorgproces.
Geavanceerde domotica heeft bijvoorbeeld een computerscherm waarop zorgmedewerkers door het zetten van een vinkje bepaalde bewaking kunnen activeren. Heel anders en vooral veel eenvoudiger dan tot nu toe. Het risico is dus dat medewerkers te gemakkelijk en ondoordacht aanvinken. Dat betekent dat afspraken hierover in een protocol moeten worden vastgelegd: wie mag het scherm bedienen en onder welke voorwaarden wordt welke bewaking geactiveerd? Geavanceerde domotica vraagt om risicomanagement. Daarvoor is de inzet van alle medewerkers en het management nodig. Het vraagt ook om een bedrijfscultuur waarin medewerkers de knelpunten in het zorgproces, irritaties, suggesties, incidenten en bijna-incidenten kunnen bespreken en daarvan kunnen leren. En het vraagt om een onderbouwde keuze voor de juiste technologische oplossing.
Bron: Zorginstellingen.nl, (foto) Unsplash, RIVM