4. Ackee
Hoewel fruit in het algemeen als zeer gezond wordt ervaren, geldt dat niet voor iedere vrucht. Indien de West-Afrikaanse Ackee wordt gegeten terwijl hij eigenlijk nog niet rijp is, kun je er zelfs de Jamaica-braakziekte van krijgen met mogelijk een coma of zelfs sterfte tot gevolg. Maar ook wanneer de vrucht wel rijp is, is het opletten geblazen. De zwarte zaden zijn namelijk sowieso giftig.
3. Casu Marzu
Hoewel Casu Marzu inmiddels verboden is in Europa, is de delicatesse nog altijd populair op de zwarte markt. Zeker in Sardinië blijft de ’rotte kaas met maden’ nog altijd een populair streekgerecht. De kaas wordt in de buitenlucht gerijpt zodat vliegen er hun eitjes in kunnen leggen. De uitgekomen maden voeden zich vervolgens met de kaas waardoor deze gaat fermenteren. Eenmaal opgegeten blijven de larven gewoon in leven en kunnen zij je spijsverteringskanaal doorboren. En heb je de ’pech’ dat de beestjes al dood zijn wanneer je wilt proeven? Laat de kaas dan maar beter staan. Deze is inmiddels zo verrot dat hij gevaarlijk is. Overigens ontstaat er al een direct risico wanneer je in de buurt komt van de delicatesse. De maden kunnen namelijk 15 centimeter hoog springen, waardoor ze eenvoudig in je oog terecht kunnen komen. Het wordt dan ook aangeraden je ogen goed te beschermen tijdens consumptie.
2. De Japanse kogelvis
Een van de bekendste en meest gevaarlijke zeedieren om te eten is wellicht de Japanse kogelvis. Het is dan ook niet voor niets dat koks jarenlang worden getraind om de vis te mogen fileren en bereiden. De kogelvis wordt echter ook vaak rauw opgediend en kan dan - helaas voor de consument - het gif tetrodotoxine bevatten. Dit gif zorgt ervoor dat het centrale zenuwstelsel wordt platgelegd. Vervolgens wordt het slachtoffer duizelig en kan het nog nauwelijks praten. In de laatste fase verlammen de spieren waardoor de persoon uiteindelijk kan stikken en overlijden.
1. Cassave
Met name in Zuid-Amerika, Azië en Afrika kom je geregeld de cassave tegen op markten en in restaurants en ook in het RTL-programma Expeditie Robinson worden er grote hoeveelheden cassave gegeten. Maar let wel, de rauwe wortel kan de potentieel dodelijke stof acetoncyanohydrine bevatten. Om de wortel zorgenvrij te kunnen eten moet de schil geheel zijn verwijderd en daarna zijn gekookt, gebakken of geroosterd.
Bron: Redactie Riskworld, Telegraaf, Youtube / Foto's: rawcashewnuts, Time, Ondertussen, Ingredienten, India Today