Welke impact heeft GPS op onze privacy?
Ondanks dat het GPS-systeem in sommige gevallen onmisbaar is, zoals bij gebruik van een navigatiesysteem, is het belangrijk bewust om te gaan met het geven van toegang tot uw GPS. Tegenwoordig wordt netjes toestemming gevraagd om toegang te verkrijgen tot uw GPS-systeem (dat was in het verleden niet zo!), maar vaak wordt niet duidelijk vermeld wat er allemaal nog meer gebeurt met uw gegevens. Wanneer een applicatie toegang heeft tot uw GPS, worden er allerlei gegevens opgeslagen die geld waard zijn, zoals locatiegegevens, uw interesses en gewoonten. En daar blijft het niet bij. Kwaadwillenden zijn in staat om uw precieze locatie te volgen met zogeheten GPS-trackers, technologie waarmee een apparaat of voertuig realtime te volgen is. Hierdoor kan een inbreker gemakkelijk de inbraak plannen, omdat uw dagelijkse routines bekend zijn. Een stalker kan vrij zijn gang gaan en u op de voet volgen, omdat hij of zij gemakkelijk toegang heeft tot uw gegevens. Aan het eind van dit artikel leest u effectieve tips hoe dit soort privacyrisico’s kunt mitigeren.
Siri en Google Assistant
Mobiele apparaten blijven zich in een hoog tempo doorontwikkelen en zijn inmiddels uitgegroeid tot krachtige minicomputers met alle gemakken voorzien, zoals bijvoorbeeld spraakgestuurde toepassingen. Apple lanceerde zijn spraakgestuurde assistent Siri in 2011, gevolgd door het spraakgestuurde Google Now in 2012. Inmiddels heeft Google Now plaatsgemaakt voor de verbeterde spraakgestuurde toepassing Google Assistant, dat in 2017 op alle Androidapparaten werd uitgerold. Het grote voordeel van deze spraakgestuurde assistenten is dat je geen handen nodig hebt om je telefoon te bedienen. Dit is vooral handig wanneer u op de weg zit, en het bespaart u ook tijd dankzij de efficiënte bediening van uw mobiele apparaten." Google Assistant activeert u door uw apparaat aan te spreken met: “Hey Google”, gevolgd door een opdracht, zoals wat zijn de weersverwachtingen vandaag? Siri luistert naar het activatiecommando: “Hey Siri”, gevolgd door een opdracht.
Internet of Things
En het blijft niet bij de mobiele telefoons. Inmiddels zijn producten in de categorie Internet of Things, producten die verbinding maken met het internet, al aardig geïntegreerd in onze samenleving. Deze producten, zoals de slimme speaker Google Nest, zijn razend populair en zijn dus in menig huishouden te vinden. Ook hier gaan gebruikersgemak en efficiëntie weer hand in hand, want met bijvoorbeeld Google Nest geeft u spraakgestuurde opdrachten aan alle slimme apparaten in uw huis. Zo kunt u uw huis steeds slimmer maken en zijn steeds meer voorzieningen in uw huis spraakgestuurd.
Spraakgestuurde toepassingen geven veel gemak, maar tegen welke prijs?
Het lijkt prachtig, spraakgestuurde commando’s geven om vervolgens op uw wenken bedient te worden, maar zijn er ook schadelijke gevolgen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en gegevensmisbruik? Wat gebeurt er met alle gegevens die nodig zijn om deze technologie optimaal te laten functioneren?
Big Data
Om slimme apparaten optimaal te laten functioneren, worden diverse gegevens van u opgeslagen. Grote bedrijven en overheden beschikken over enorme databases, waar al deze gegevens worden opgeslagen. Deze enorme verzameling aan gegevens wordt ook wel Big Data genoemd. En met de komst van virtual assistants, zoals Siri en Google assistant, hebben grote techbedrijven de beschikking over zeer gedetailleerde informatie over u. Alles wat u doet met spraakgestuurde toepassingen wordt opgeslagen. En ondanks dat u met het wijzigen van instellingen kunt beïnvloeden hoe lang deze bestanden worden bewaard, toch is het onduidelijk wat er daadwerkelijk met deze bestanden gebeurt. Zelfs verwijderde bestanden en accounts staan toch nog ergens voor een bepaalde tijd op een cloudserver. Daarom is het belangrijk u bewust te zijn over de noodzaak van bepaalde toepassingen en wie uw gegevens beheert, want uw gegevens kunnen gemakkelijk worden verkocht aan derde partijen.
Zeven tips om de privacy op uw mobiele apparaten te verbeteren
Privacyrisico's kunt u nooit 100% voorkomen. Wel kunt u met deze praktische tips ervoor zorgen dat u de veiligheid van uw privacy op uw mobiele apparaten flink verhoogt:
- Meld u af voor gepersonaliseerde advertenties. Hierdoor wordt uw apparaat ID verwijderd en bent u dus moeilijker te volgen.
- Bedenk bij iedere installatie van een app of deze wel noodzakelijk is. Vervangt de betreffende app alleen een bepaalde service die ook via een website te benaderen is, prefereer dan toegang via de website.
- Schoon regelmatig uw mobiele apparaten en verwijder alle apps die u niet gebruikt.
- Wees kritisch over het toekennen van machtigingen voor een app. Vraagt de app om toegang tot GPS, terwijl dit helemaal niet nodig is voor het functioneren van de app, weiger dan de toestemming. Bekijk ook regelmatig de machtigingen van de geïnstalleerde apps of deze nog wel relevant zijn.
- Sommige bedrijven vereisen service logins, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Wanneer u een app voor de eerste keer opent en u krijgt meteen een inlogscherm met een kleine, haast onzichtbare, X in de rechterbovenhoek om te weigeren, onderzoek dan eerst of het aanmaken van een service login wel een toegevoegde waarde heeft en test of de app ook werkt zonder dat u een account hoeft aan te maken. De gevraagde accountgegevens, zoals een emailadres, kunnen als doel hebben om zo een waardevol profiel van u op te bouwen.
- Onderzoek of de betreffende app ook ingebouwde privacy-instellingen heeft onder het menu instellingen of opties, zoals bijvoorbeeld het delen van uw gegevens met derde partijen.
- Bekijk kritisch in de instellingen van spraakgestuurde toepassingen wat er met uw spraakbestanden gebeurt. Wanneer u aangeeft mee te willen werken aan het verbeteren van de toepassing, worden uw bestanden voor onbepaalde tijd opgeslagen!
Bronnen
- https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/protect-your-privacy-in-mobile-phones/
- https://www.avg.com/nl/signal/is-your-smartphone-tracking-you
- https://www.actualiteitenictrecht.com/post/3-tips-voor-een-privacy-vriendelijke-re-smartphone