Wat is de Digitale Dienstenwet?
De DSA bevat bindende verplichtingen voor alle digitale diensten die actief zijn in de EU. Elk platform dat consumenten toegang verschaft tot goederen, diensten of content valt onder het bereik van deze verordening. De Commissie wil hiermee afdwingen dat dergelijke platforms zich houden aan (Europese) waarden als vrijheid van meningsuiting, democratie en gelijkheid.
De basis van de regels die gelden voor digitale diensten blijft gelijk. Online platforms zijn niet aansprakelijk voor onrechtmatige of schadelijke content die zij doorgeven of opslaan, indien zij geen kennis hebben van het onrechtmatige of schadelijke karakter hiervan. Op het moment dat zij deze kennis wel hebben, dienen ze ervoor zorg te dragen dat de informatie niet langer beschikbaar is.
Het voorstel bevat daarnaast een aantal nieuwe bepalingen over onder andere:
- Regels voor het verwijderen van illegale goederen, diensten en content online;
- Waarborgen voor gebruikers van wie content onterecht of per ongeluk van platforms is verwijderd. Zo moeten online platforms een klachtenafhandelingssysteem instellen waar gebruikers een klacht kunnen indienen wanneer een platform door hem/haar geposte informatie verwijdert;
- Nieuwe verplichtingen voor grote platforms om maatregelen te nemen om misbruik van hun systemen te voorkomen;
- Regels over transparantie van online platforms in zaken als onlineadvertenties (zoals algoritmes die worden gebruikt om content aan gebruikers aan te bevelen);
- Nieuwe bevoegdheden voor de EU om te onderzoeken hoe platforms werken;
- Regels over de traceerbaarheid van zakelijke gebruikers op online marktplaatsen. Zij moeten makkelijker te traceren zijn om de verkoop van illegale goederen tegen te gaan;
- Een nieuw samenwerkingsproces tussen verschillende overheidsinstanties (toezichthoudende autoriteiten) om de regels uit de verordening effectief te kunnen handhaven.
Niet alle online platforms hoeven zich te houden aan deze regels. Er bestaan uitzonderingen voor micro- en kleine ondernemingen. Micro-ondernemingen zijn bedrijven met minder dan tien werkzame personen en een omzet minder dan 2 miljoen Euro per jaar. Kleine ondernemingen zijn bedrijven met een omzet minder dan 10 miljoen Euro per jaar.
Lees hier de volledige tekst van het DSA-voorstel.
Wat houdt de Digitale Marktenwet in?
De DMA richt zich specifiek op wat de Commissie ‘poortwachters’ noemt. Het gaat hierbij om platforms die een grote impact hebben op de Europese markt. Tevens fungeren zij als een toegangspoort voor bedrijven om klanten te bereiken. De Digitale Marktenwet beoogt de (markt)macht van deze bedrijven in te perken.
De poortwachters worden in het voorstel niet bij naam genoemd, maar het is duidelijk dat het gaat om Big Tech bedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Amazon. De regels uit het voorstel gelden echter niet alleen voor de allergrootste techbedrijven. Een poortwachter is namelijk volgens de Commissie een bedrijf dat meer dan 6,5 miljard euro jaaromzet in de EU heeft en meer dan 45 miljoen Europese gebruikers kent. Ook bedrijven die meer dan tienduizend zakelijke klanten in de EU voor business-to-business-diensten bezitten, vallen onder de reikwijdte van deze definitie.
Uit het voorstel blijkt dat poortwachters hun zakelijke gebruikers niet mogen verbieden om hun producten of diensten ook elders aan te bieden. Daarnaast worden duidelijk oneerlijke marktpraktijken verboden, zoals het voorkomen dat gebruikers voorgeïnstalleerde apps kunnen verwijderen. Ook blijkt uit het voorstel dat poortwachters het mogelijk moeten maken dat software van derden goed integreert met hun eigen diensten.
Indien bedrijven, die gekwalificeerd kunnen worden als poortwachter, de regels uit de DMA overtreden, kunnen ze een boete opgelegd krijgen. Deze boete kan oplopen tot 10 procent van hun wereldwijde omzet. Bovendien kunnen bedrijven of consumenten, die de dupe zijn geworden van oneerlijk handelen van een poortwachter, een schadevergoeding eisen. Als bedrijven herhaaldelijk de regels uit de DMA overtreden, kunnen zij daarnaast gedwongen worden om bedrijfsonderdelen of merken te verkopen en/of af te splitsen.
Lees hier de volledige tekst van het DMA-voorstel.
Hoe gaat het verder met de voorstellen van de Dienstenwet en Marktenwet?
De voorstellen zullen de komende tijd worden besproken door het Europees Parlement en de lidstaten van de EU. Als het Parlement en de Raad het eens zijn over de teksten, zullen deze worden goedgekeurd.
Wij zullen u tussentijds uiteraard op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen omtrent beide voorstellen.
Bron: (foto)Unsplash