De maand januari wordt door menig Nederlander aangegrepen als tijd om nieuwe, goede gewoonten op te pakken en oude, slechte gewoonten af te zweren. Stoppen met roken is een veelgehoord voornemen. Om hen hierbij te helpen, gebruiken sommige mensen hier een e-sigaret voor. Maar wat voor risico’s kleven hieraan?
Een e-sigaret bevat in tegenstelling tot gewone sigaretten geen tabak, maar een vloeistof die wordt verdampt en geïnhaleerd. 'Dampen' wordt het genoemd. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komen er ook geen giftige verbrandingsstoffen als teer en koolmonoxide vrij. Er zijn allerlei vloeistoffen op de markt, variërend in smaak en nicotinegehalte.
Iemand die van zijn verslaving af wil kan dus geleidelijk aan vloeistoffen met steeds minder nicotine gebruiken. Dat gebeurt steeds vaker: in 2013 gebruikte 4 procent van de rokers de e-sigaret bij een serieuze stoppoging, in 2014 al 15 procent, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Trimbos Instituut.
Studie van Britse onderzoekers suggereert dat de e-sigaret wel degelijk kan helpen om te stoppen met roken. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat van iedereen die graag zou willen stoppen met roken er een significant grotere slagingskans is als er gebruik wordt gemaakt van de e-sigaret in plaats van een andere nicotinevervanger zoals nicotinekauwgom of nicotinepleisters. Een gelijk verschil is er met de groep stoppers die puur op wilskracht wilt stoppen met roken (cold turkey). Roken is en blijft een zeer nare verslaving om vanaf te komen. De slagingskansen blijven erg laag, ook met hulp van de e-sigaret. Volgens onderzoek slaagt 1 op de 5 rokers erin te stoppen met hulp van de e-sigaret.
Het RIVM onderscheid de volgende risico’s die e-sigaretten met zich meebrengen.
Bron: Volkskrant, RIVM, ikstop.nl, (foto) Unsplash
© Copyright 2014 - 2024 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap