Er werden enkele opvallende observaties gedaan. Zo bleek dat het immuunsysteem niet werd aangetast en bij beide mannen op dezelfde manier bleef werken. Daarnaast werd opgemerkt dat de genexpressie veranderde tijdens de ruimtereis, mogelijk veroorzaakt door aanpassing aan een nieuwe omgeving. Een andere verklaring zou de blootstelling aan straling kunnen zijn. Toen de astronaut terugkeerde op aarde, waren een vertraging in cognitieve snelheid en verminderde nauwkeurigheid waarneembaar, wat een halfjaar aanhield. Het is onbekend of de duur van de ruimtereis daar invloed op uitoefent.
In elk geval is het van belang dat de ruimtetoeristen voorafgaand aan hun reis volledig gezond verklaard zijn. Onderliggende aandoeningen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en kunnen iemand fataal worden, bijvoorbeeld als de druk verandert.
Risico’s voor het milieu
Veel tegenstanders van het ruimtetoerisme dragen een argument aan over de schadelijke effecten op het milieu. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan om daar harde uitspraken over te doen, maar verschillende onderzoekers tonen met de resultaten van hun onderzoeken dat er wel degelijk sprake is van een negatieve invloed op het milieu. Martin Ross stelt dat raketlanceringen verantwoordelijk zijn voor 1% van de totale afbraak van de ozonlaag die kan worden toegeschreven aan menselijke oorzaken. Wanneer het aantal raketlanceringen toeneemt, zal het percentage ook steeds groter worden.
Ondanks alle risico’s, zitten er ook zeker voordelen verbonden aan ruimtetoerisme. De belangrijkste hiervan is de vooruitgang van de technologie en de wetenschap. Door ruimtevaarten komen we op aarde steeds meer te weten over zowel technologie als het menselijk lichaam. Daarnaast wordt door verschillende astronauten aangedragen dat het voor de mens een enorm waardevolle ervaring kan zijn om de aarde vanuit de ruimte te bekijken. Edgar Mitchell, die met Apollo 14 naar de maan vloog, zei daar het volgende over: “Ons leven is al in de ruimte, de aarde is een ruimteschip. Dat perspectief bestaat nog niet in onze maatschappij.”
Bronnen:
- De Tijd over de ontwikkeling van ruimtetoerisme
- Martin Ross, Limits on the Space Launch Market Related to Stratospheric Ozone Depletion
- NU.nl over Richard Branson en Jeff Bezos
- Radboud Universiteit over de effecten van ruimtereizen op je lichaam
- Foto via Unsplash