Deskundigen inzetten om risico’s in te dammen
Wat nu te doen om risico’s zoveel mogelijk in te dammen? Verzekeraars en verzekeringsmakelaars werken vaak met risicodeskundigen. Zij inventariseren welke (financiële) risico’s die bedrijven lopen. Beschikt het bedrijf over keuringsrapporten van de sprinklerinstallatie? Zijn er veiligheidsregels? Is het personeel goed geïnstrueerd? Hebben zij daar procedures voor en zijn deze aantoonbaar? Doet het bedrijf in de ogen van de verzekeraar/verzekeringsmakelaar voldoende aan het uitsluiten van risico’s om schade te voorkomen, dan is verzekeren mogelijk.
Verzekeraars zijn bekend met de gezamenlijk opgestelde regels, toch is elke verzekeraar vrij om deze regel wel of niet toe te passen. Dit is het gevolg van de markt. Ook hebben verzekeraars ieder hun eigen normen en die kunnen sectorspecifiek zijn. Voor een bakkerij gelden andere regels, dan voor een webwinkel. Uiteindelijk is het aan het bedrijf om de voorwaarden – inclusief premie en eventueel eigen risico – te accepteren.
Er zijn allerlei soorten verzekeringen. Verzekeraars kennen bijvoorbeeld een verzekering die de winstderving verzekert als een bedrijf (voor een deel) stilligt. Want stel, een bedrijf is afgebrand waardoor er bijvoorbeeld een half jaar niet gewerkt kan worden terwijl de personeelslasten wel door lopen. Deze zijn niet verzekerd in een standaard brandverzekering. Ook kan een bedrijf zich verzekeren tegen het niet kunnen leveren aan derden wanneer er bijvoorbeeld een brand uitbreekt. Schadeclaims kunnen in zo’n geval enorm zijn en de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen. Juist daarom is het van belang de kritische elementen van een bedrijfsproces goed in kaart te brengen en te voorkomen dat deze catastrofaal worden. Dat kan met het afsluiten van een voor het bedrijf en het bedrijfsproces goede verzekering.
Afweging maken tussen kans op schade, kosten van preventie en afsluiten verzekering
Ook al heeft een bedrijf zijn zaken op orde, er kan toch altijd een incident plaatsvinden. Aan dat risico wordt door de verzekeraar een prijskaartje gehangen. Het is vervolgens aan het bedrijf om te gaan shoppen en/of een makelaar in dienst te nemen om de beste deal te sluiten. Is verzekeren dan duur? De ondernemer moet een afweging maken tussen de kans op en de kosten van schade, de kosten van preventieve maatregelen en van de verzekeringspremie.
Intensief samenwerken met derde partijen is de norm geworden voor succes. Maar dit succes levert ook de nodige bedrijfsrisico’s op. Met verzekeringen kunnen bedrijven zich hiertegen indekken.
Bron: Securitymanagement.nl, (foto) Unsplash