Sinds een paar jaar is er een nieuwe generatie roddelmedia: online roddelkanalen. Deze kanalen, ook wel juice channels genoemd, kwamen voor het eerst op tijdens de eerste corona-lockdown en hebben sindsdien een groot platform opgebouwd. De roddelkanalen nemen een steeds grotere plek in in het Nederlandse medialandschap.
Op de kanalen worden roddels gedeeld, vaak over Nederlandse BN’ers, nog voordat deze verschijnen in de traditionele media. Er zijn zowel op Instagram als op YouTube enkele roddelkanalen. De bekendste daarvan op Instagram zijn onder meer @lifeofyvonne (452.000 volgers), @fawrynotsawry (167.000 volgers) @marwajuicee (134.000 volgers) en @juicechannel__ (110.000 volgers). Op YouTube is een van de bekendste kanalen Roddelpraat van Jan Roos en Dennis Schouten. Zij hebben 241.000 abonnees.
Het lijkt erop dat de kanalen zich proberen te onderscheiden door een andere houding aan te nemen wat betreft roddels, gossip en showbizz. Waar de traditionele mediaplatformen, zoals RTL Boulevard, Story en Privé, soms wat terughoudender zijn in het delen van informatie en de informatie alvorens publicatie proberen te factchecken, worden roddels door juice channels direct online gegooid. Bovendien lijken ze zich onderling te onderscheiden. Zo zijn er kanalen die nauw contact onderhouden met BN’ers en daarom ook vaak de kant van de BN’ers delen, zoals @fawrynotsawry. Maar er zijn ook kanalen die zich juist cynisch opstellen en BN’ers in een kwaad daglicht plaatsen, zoals Roddelpraat. Het grootste kanaal, @lifeofyvonne, lijkt zich vooral bezig te houden met het plaatsen van roddels voor het grotere goed. Bij haar kleeft er vaak een moreel aspect aan.
Hoe komen de kanalen aan roddels en wat zijn recente voorbeelden?
Dat de kanalen de roddels eerder kennen en publiceren dan de traditionele roddelpers, heeft alles te maken met de inside info die zij ontvangen van kennissen van BN’ers en met de informatie die zij krijgen van hun grote groep volgers. Yvonne Coldeweijer, bekend van haar roddelkanaal @lifeofyvonne, heeft een zogenaamd ‘spionnenleger’ achter haar staan, die gebeurtenissen met BN’ers in het openbare leven met haar delen. Zo wist zij direct dat er een voorval was geweest tussen rapper Lil’ Kleine en zijn verloofde Jaimie Vaes in een hotel op Ibiza in 2021. En zij was de eerste die beelden deelde van de mishandeling door Lil’ Kleine in Amsterdam in 2022. Coldeweijer claimt dat zij deze informatie en beelden toegespeeld heeft gekregen van insiders en ‘spionnen’ uit haar leger.
Niet alleen Lil’ Kleine wordt volop besproken door de roddelkanalen, ook André Hazes wordt goed in de gaten gehouden. Zo berichtten de juice channels over zijn relatie met Sarah van Soelen, zijn mogelijke verslavingsproblematiek en zijn veranderde uiterlijk. Een van de grootste verhalen van de roddelkanalen betrof het schandaal bij The Voice of Holland. De juice channels hadden al bericht over de mogelijke aanklachten tegen Marco Borsato en Ali B, lang voordat Tim Hofman in de aflevering van #BOOS de misstanden bij The Voice of Holland omtrent seksueel overschrijdend gedrag aan de kaak stelde. Daarmee wonnen de roddelkanalen flink aan legitimiteit.
Wat zijn de risico’s van roddelkanalen?
Roddelkanalen brengen risico’s met zich mee, zowel voor de personen waarover geroddeld wordt, als voor de beheerders van de kanalen zelf.
Allereerst is het nodig om vast te stellen dat roddelkanalen zich niet houden aan journalistieke normen en waarden. Bronnen worden niet gecontroleerd en er is geen sprake van hoor en wederhoor. Het gevolg daarvan is dat BN’ers forse reputatieschade kunnen oplopen, terwijl een roddel absoluut niet waar hoeft te zijn. Achteraf kan zoiets gerectificeerd worden, maar het kwaad is dan al geschied. Zulke desinformatie kan het leven van slachtoffers op een erg negatieve manier beïnvloeden en is bovendien een grote inbreuk op de privacy. Dit past in het plaatje van de zogenoemde cancel culture, waarbij bekende personen worden ‘gecanceld’, oftewel: ze worden geweerd van bijvoorbeeld radiostations en televisieprogramma’s en andere personen en bedrijven verbreken de banden uit angst voor reputatieschade.
Daarop aansluitend is het mogelijk dat de gedeelde beelden bewerkt, geknipt of onvolledig zijn. Er kan daarom een vertekend beeld van de werkelijkheid ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld zogenaamde deep fakes, waarin de makers door middel van slimme bewerkingstechnieken een persoon iets kunnen laten zeggen wat diegene nooit heeft gezegd. Zelfs als achteraf blijkt dat een foto of video nep is, dan zullen veel mensen er in blijven geloven, omdat het erg echt kan lijken.
Maar niet alleen BN’ers kunnen sterk benadeeld worden door roddelkanalen. Er kan ook een gevaar ontstaan voor de nationale veiligheid. @lifeofyvonne deelde op 22 februari 2022 rechtstreekse beelden van de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam. Als reactie daarop riep de Nederlandse politie burgers op om bedachtzamer om te gaan met het delen van beelden. Daarmee kan namelijk de veiligheid van gijzelaars in gevaar worden gebracht en kunnen de identiteiten van zowel de gijzelaars als de gijzelnemer openbaar worden.
Tot slot zijn er ook risico’s voor de roddelkanalen zelf. Zo werd het YouTubeprogramma Roddelpraat uitgesloten van deelname aan de stemrondes voor de Televizier Ster. Maar naast het niet kunnen meedraaien in het traditionele medialandschap, liggen er ook rechtszaken op de loer. Roddelpers worden regelmatig voor de rechter gedaagd en winnen dit meestal, maar recent werd door de rechter geoordeeld dat Roddelpraat een niet uitgebracht nummer van Famke Louise moest verwijderen van het kanaal en bovendien de eerdere uitspraken over de zangeres moest rectificeren. De makers van Roddelpraat, Jan Roos en Dennis Schouten, startten toen een inzamelingsactie om de kosten van de rechtszaak te kunnen dekken. Ze haalden in slechts een paar uur enkele tienduizenden euro’s op, waarmee de kosten konden worden betaald. Het is echter nog maar de vraag hoe loyaal en gul de volgers zullen zijn als er meerdere rechtszaken worden verloren. Het delen van roddels kunnen de mannen dan nog best wel eens gaan voelen in hun portemonnee. En dat geldt ook voor de andere roddelkanalen.
Bronnen: