Voor veel Nederlanders is één van hun goede voornemens om minder suiker te eten. Daarom vervangen ze suiker vaak voor zoetjes of zoetstof. Maar is dit eigenlijk wel beter? Zoetstoffen zijn stoffen die men gebruikt om zoetheid toe te voegen. Er bestaan zowel kunstmatige als natuurlijke zoetstoffen.
Binnen de kunstmatige zoetstoffen zijn twee typen te onderscheiden: extensieve en intensieve zoetstoffen.
Extensieve zoetstoffen (polyolen) zijn kunstmatig bewerkte natuurlijke zoetstoffen. De meeste polyolen worden niet in het lichaam opgenomen, je proeft dus alleen de zoete smaak. Polyolen bevatten minder calorieën dan suiker, sommigen bevatten helemaal geen calorieën. Voorbeelden van polyolen zijn xylitol, maltitol en sorbitol.
Intensieve zoetstoffen zijn synthetisch gefabriceerd. Sommige van deze zoetstoffen zijn wel 500 keer zoeter dan gewone suiker. Intensieve zoetstoffen bevatten bijna geen calorieën. Ook heb je er maar heel weinig van nodig, omdat ze zoveel zoeter zijn dan suiker. Aspartaam, sucralose en cyclamaat zijn voorbeelden
Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor. Overmatig gebruik van polyolen kan een laxerend effect hebben. Intensieve zoetstoffen hebben alleen nadelen als je deze in extreme hoeveelheden binnenkrijgt. Omdat de suikerconsumptie en het overgewicht in Nederland steeds hoger wordt, stijgt ook het aantal mensen dat veelvuldig gebruik maakt van intensieve zoetstoffen. Dit kan leiden tot allerlei lichamelijke aandoeningen zoals allergieën en een hoge bloeddruk. Intensieve zoetstoffen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel sneller stijgt, hierdoor krijg je meer zin in zoete dingen en is de kans groter dat je te veel gaat eten.
Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt is van de bladeren van de stevia rebaudiana struik. Stevia is ongeveer 250 keer zo zoet als suiker. Stevia heeft geen nadelige bijwerkingen bij een normale gezondheid, in tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen. Het bevat geen calorieën en het wordt niet opgenomen door het lichaam.
Belangrijk is dat het zowel bij suiker als bij zoetstoffen belangrijk is om deze met mate binnen te krijgen. Qua calorieën kan het vervangen van suiker door zoetstof een heleboel verschil maken, maar als je te veel zoetstof binnenkrijgt heeft dit ook nadelige effecten. Het beste is natuurlijk om te kiezen voor producten die van nature zoet zijn.
Bron: Voedingscentrum, Mens en Gezondheid, (foto) Flickr© Copyright 2014 - 2024 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap