- Tijdelijke opslag en gegevensbehoud: Veel van deze services bewaren het geüploade document tijdelijk op hun servers. Hoewel ze kunnen beweren dat het bestand na een bepaalde periode wordt verwijderd, is er geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
- Downloads van kwaadaardige software: Sommige minder betrouwbare converters kunnen gebruikers misleiden om malware of ongewenste software te downloaden.
- Ongeautoriseerde gegevensdeling of -verkoop: Uw document kan gevoelige informatie bevatten. Er is een risico dat de service je gegevens deelt met derden of ze verkoopt aan adverteerders.
Een nadere kijk op populaire converters
Er zijn een flink aantal van deze pdf-converters te vinden (770 miljoen resultaten). De meeste van deze converters zijn gratis (met optioneel extra subscriber opties). Wat dit inhoudt is dat uw data wordt gebruikt om geld mee te verdienen, of dat er gebruik wordt gemaakt van advertenties om een inkomstenbron te creëren. Sinds de webtools gebruik maken van een server is het niet waarschijnlijk dat er op geen enkele manier geld wordt verdient aan bezoekers, natuurlijk is dit ook niet uit te sluiten en zijn er vast ok echte gratis webtools. Dit verschilt per pdf-converter en dit is ook terug te vinden in de privacyverklaring. Of elke converter zich ook echt houdt aan deze privacyverklaring is ook nog maar de vraag, maar hier gaan wij wel van uit..
Een nadere blik op populaire pdf-converters kan ons meer inzicht geven in hoe de verschillende webtools omgaan met persoonlijke data en hoeveel verschil hier in zit. Wat mij opgevallen is, is dat zelfs artikelen die gaan over privacy risico’s bij online converters, soms in de maling genomen worden en verkeerde conclusies trekken.
Dit komt omdat bij elke site die ik bekeken heb, de aanbieder duidelijk benadrukt dat de gegevens meteen of binnen een bepaalde tijd worden verwijderd van hun servers! Dit geeft voor veel mensen de valse indruk dat voorderest niks met deze data wordt gedaan, maar dit is vals!
De enige manier om erachter te komen of een webtool wel of niet uw persoonlijke info doorverkoopt, is door de privacy verklaring te lezen. Dit is het enige bestand waar het bedrijf eerlijk moet zijn en wettelijk verplicht is aan te geven of informatie verkocht wordt aan derden.
Laten we een paar van de meest populaire (pdf)converters bekijken en zien hoe deze scoren op de KDTY-index (keep data to yourself index) van riskworld! We sluiten het gebruik van diensten zoals Google AdSense en Google Analytics uit. Deze diensten kunnen persoonlijke gegevens verzamelen en delen met hun moederbedrijf, Alphabet Inc. Hoewel er wordt vermeld dat Alphabet Inc. persoonlijke gegevens kan bekendmaken aan derden, wordt er niet expliciet vermeld dat deze gegevens worden verkocht. Omdat heel veel sites gebruik maken van deze services, hebben wij ervoor gekozen om tijdens de analyse deze diensten niet mee te nemen.
Analyse topresultaten op Google
Houdt in gedachten dat de converters die wij uitgekozen hebben behoren tot eerste pagina top resultaten. U kan deze sites zelf terugvinden door keywords op te zoeken zoals; ‘Word to PDF’, ‘PDF converter’, ‘Converter’.
- SmallPDF (Risk: Low)
Hoewel Smallpdf bevestigt dat ze persoonlijke gegevens niet verkopen of geven aan spammers, verkopen ze wel gegevens aan Google en Facebook via cookies. Dit betekent dat er enige vorm van datadeling plaatsvindt, vooral met betrekking tot advertentiedoeleinden. Gebruikers hebben echter de mogelijkheid om zich af te melden voor deze cookies.
- PDF24 (Risk: Low)
Deze grote privacy policy maakt het niet makkelijker om snel een antwoord te krijgen op onze vraag. Als wij geen kleinte letters hebben overgeslagen, kunnen we concluderen dat PDF24 veel aandacht heeft gegeven aan de policy én betrouwbaar te noemen is.
- 2PDF (Risk: Low)
Het ziet ernaar uit dat deze pdf converter goed omgaat met persoonlijk informatie. Het ip-adres wordt zelfs geanonimiseerd voordat het naar services van google wordt gestuurd. +1 bonus punt van Riskworld.
- Convertio (Risk: Medium)
Heeft opgeslagen log bestanden die bewaard worden voor ene lange tijd. Voorderest niets bijzonders.
- iLovePDF (Risk: Medium)
Een van de grootste online converter tools op het internet. Na het lezen van de privacy verklaring, kunnen wij concluderen dat er zeker data wordt opgeslagen voor veel verschillende services en doeleinden. Er is geen expliciete vermelding dat ze gebruikersgegevens verkopen of delen met derden. Wel is er langzaam een trend te zien waar weinig services duidelijk aangeven data te verkopen aan 3rd partijen, maar wel te maken hebben met advertentiegerichte services die ook data vereisen (niet perse persoonlijke data). Wellicht interessant om onderstaande link te bekijken. Hier staat in een mooi overzicht aangegeven welke data voor welke service wordt gebruikt.
Klik Hier
- PDF converter (Risk: Low)
Er wordt geen data verkocht aan derden. Net zoals veel ander services wordt er wel gebruikt van advertentiedoeleinden.
- Adobe PDF converter (Risk: High)
‘We maken ook persoonlijke gegevens bekend aan andere bedrijven in de Adobe-familie en bij reclame- en verkooppartners die op uw keuzes aansluiten.’ Er worden ook veel gegevens verzameld. Kortom, Adobe is niet privacy vriendelijk en geen aanrader wanneer u om uw persoonlijke data geeft!
- CloudConvert (Risk: Medium)
Ookal staat er niet in de policy dat data verkocht wordt aan derden, worden er wel log bestanden opgeslagen voor 180 dagen. Omdat deze activiteit vreemd is, zijn wij niet overtuigd dat dit een van de meest privacy vriendelijke platformen is.
Over het algemeen valt het mee hoewel van deze tools direct data verkopen aan derden. Wel is te zien dat elk converter platform anders omgaat met uw data. Houd in gedachten dat wij deze analyse hebben uitgevoerd voor de populairste converters, wie weet wat wij tegenkomen met minder bekenden.
Beste werkwijzen bij het gebruik van online converters
Gebruikers moeten voorzichtig zijn bij het kiezen van een online PDF converter. Het is belangrijk om de privacyverklaring en gebruiksvoorwaarden te lezen wanneer u de privacy hierbij belangrijk vind. Daarnaast is het raadzaam om alleen vertrouwde en goed beoordeelde services te gebruiken en persoonlijke of gevoelige documenten te vermijden.
Meer dan alleen PDF's: andere riskante online tools
In onze zoektocht naar online gemak stuiten we vaak op hulpmiddelen die ons leven vergemakkelijken. Online afbeeldingseditors bijvoorbeeld, stellen ons in staat om foto's te bewerken zonder software te downloaden. Maar deze foto's bevatten vaak metadata met informatie over waar en wanneer de foto is genomen. En net zoals bij de eerder genoemde PDF converters, is er geen zekerheid dat deze platforms de foto's niet bewaren of delen met externe partijen.
VPN's, bedoeld om onze online privacy te verhogen, kunnen soms meer kwaad dan goed doen, vooral de gratis versies. In plaats van onze data te beschermen, kunnen ze ons surfgedrag vastleggen en zelfs onze browsergeschiedenis verkopen. Bovendien bieden ze niet altijd solide encryptie, waardoor onze gegevens kwetsbaar kunnen zijn
En dan zijn er nog de browserextensies, die weliswaar functionaliteit toevoegen, maar soms toegang hebben tot al onze browsergegevens. Deze extensies kunnen ons ook omleiden naar schadelijke websites of ongewenste reclame injecteren op de pagina's die we bezoeken.
Source:
- https://www.makeuseof.com/trust-online-file-converters/
- https://www.makeuseof.com/hidden-dangers-browser-extensions/
- https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/basis-avg/avg-algemeen
- Alle sites en privacy policies van de converter tools die wij geannalyseerd hebben in het artikel.