- Liquidity risk
Liquiditeitsrisico is het risico dat het niet mogelijk is om het bedrijf te financieren tegen redelijke kosten. De oorzaken van dit risico zijn bijvoorbeeld het faillissement van een tegenpartij of bank waar het bedrijf een groot belang heeft uitstaan, de onmogelijkheid om voor een bepaalde periode de waarde van de activa (bezittingen) overeen te laten komen met de waarde van de passiva (schulden), onverwachte uitstroom van financiële middelen of de onmogelijkheid om een (tijdelijke) financiering te krijgen tegen een redelijke vergoeding
- Credit risk
Kredietrisico verwijst naar het risico dat een kredietnemer in gebreke zal blijven door voor de openstaande schuld niet aan de vereiste betalingen te voldoen. Het risico is grotendeels voor de kredietgever en omvat een verlies aan rente-inkomsten, verstoring van de kasstromen (cashflow) en hogere incassokosten.
Wat is operational risk?
Operational risk (of operationeel risico) is het risico van verlies veroorzaakt door inadequate of falende interne processen, mensen en systemen of van externe gebeurtenissen. Voorbeelden hiervan zijn: frauderende medewerkers, niet (tijdig) voldoen aan wet- en regelgeving (compliance risk), een falend IT-systeem of externe gebeurtenissen zoals de economische situatie, veranderingen in het bankwezen, technologische ontwikkelingen, brand, inbraak, pandemie en natuurrampen. Operational risicomanagement is erop gericht deze risico’s zo veel mogelijk te beheersen.
Een belangrijk verschil met andere soorten risico is dat operationeel risico niet bewust wordt genomen met het oog op te behalen winst (zoals het marktrisico door traders wordt aangewend met de bedoeling eraan te verdienen), maar dat het altijd aanwezig is (mensen, systemen en processen werken nu eenmaal nooit volmaakt).
Wat houdt het in om operational risk manager te zijn?
Operational risk managers hebben over het algemeen de volgende taken:
- Vormgeven en uitvoeren van het risicomanagementbeleid binnen een onderneming
- Beoordelen en zo nodig verbeteren van bedrijfsprocessen
- Documenteren van risico’s met het oog op toekomstige situaties
- Rapporten aan stakeholders omtrent operationeel risicomanagement
- Inzichtelijk maken van bedrijfsrisico’s voor alle lagen van het bedrijf
- Anticiperen (vooraf) op het vertrek van ‘key staff’-medewerkers
- Opstellen van richtlijnen omtrent risicomanagement met het oog op de meest uiteenlopende scenario’s (bijvoorbeeld digitale bedreigingen (hacken, phishing) economische bedreigingen (recessies, koersdalingen) en calamiteiten als brand of wateroverlast etc.)
- Beoordelen en intern bespreken van businessrapportages
- Adviseren omtrent operationeel risicomanagement aan de directie
- Verhogen van het bewustzijn omtrent operationele risico’s binnen de onderneming (bijvoorbeeld middels presentaties en rapporten)
Waar werken operational risk managers?
Operational risk managers werken veelal voor grote commerciële bedrijven, zowel in de financiële wereld als daarbuiten. Vaak maken ze onderdeel uit van de compliance-afdeling, waarin ze samenwerken met bijvoorbeeld compliance officers en financial risicomanagers. Verder hebben ze voornamelijk te maken met projectleiders en rapporteren ze aan de CFO of CEO.
Hoe word je operational risk manager?
Op Riskworld hebben we een breed scala aan risico-gerelateerde opleidingenverzameld. Bekijk ook de vacature-pagina!
Bron: Vacatures.nl, (foto) Unsplash