Bedrijven die actief zijn met de productie van levensmiddelen moeten voldoen aan de HACCP. Dit geldt overigens ook voor dierenvoeders. Welke gevaren en risico’s schuilen er bij deze bedrijven en welke stappen moet een bedrijf doorlopen om te voldoen aan HACCP?
Wat is HACCP ook al weer?
De HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. HACCP is een risico-inventarisatiemethode voor bedrijven die actief zijn in het bereiden, verwerken, verpakken en vervoeren van voedingsmiddelen.
De stappen van HACCP:
- Inventariseer alle potentiële gevaren en risico’s.
- Stel de kritische controlepunten vast. De punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of worden beperkt (ook wel CCP's)
- Geef bij iedere controle punt een normen aan.
- Ontwikkel controle procedures. Hoe worden de CCP's gemonitord.
- Bepaal per controle een verbeteractie die moeten leiden tot herstel van de veiligheid.
- Houd documentatie en registraties bij.
- Voer een periodieke check uit, om na te gaan of de HACCP goed werkt.
Waarom HACCP?
Welke gevaren en risico’s worden voorkomen door HACCP:
Chemische gevaren
Chemische gevaren kunnen ontstaan bij het gebruik van verontreinigde grondstoffen, hulpmiddelen of machines tijdens de productieprocessen. Bijvoorbeeld het onzorgvuldig gebruiken van chemische reinigingsmiddelen of het lekken van brandstoffen.
Microbiologische gevaren
Misschien wel een van de bekendste mircobiologische gevaren is de salmonella bacterie. Onder de mircobiologische gevaren vallen de bacteriële toxines, de bacteriën en schimmels. Maar ook parasieten en virussen vallen hieronder.
Fysische gevaren
Onder fysische gevaren vallen de oneetbare deeltjes in de grondstoffen die van het land komen. Denk hierbij aan stenen, glas, spijkers, zand, plastic, metaaldraad of hout. Niet alleen tijdens de teelt kan dit ontstaan, maar ook bij transport en verwerking van voedingsstoffen.
Meer:
HACCP Checklist inzien
Bron: Redactie Riskworld
8 gepubliceerde reacties