Er is dan een taxatieplicht: er moet een uitgebreide waardebepaling worden uitgevoerd door een taxateur. Een uitgebreide taxatie is nu alleen verplicht bij het aanschaffen van een nieuwe woning. Er komt dan een taxateur langs. De waarde die aan de woning wordt toegeschreven bepaalt voor een groot deel ook het maximale leenbedrag voor de hypotheek.
Bij elke wijziging een nieuwe taxatie
Met de nieuwe regels wordt een uitgebreide taxatie niet alleen verplicht bij een nieuwe hypotheek maar ook bij het oversluiten van een hypotheek, of bijvoorbeeld als er meer geld geleend moet worden voor een verbouwing. Bij elke wijziging, ook kleine wijzigingen, is een uitgebreide taxatie nodig.
Een uitgebreide taxatie kost rond de 500 euro. Dit bedrag kan na een tijdje flink oplopen als je als huiseigenaar meerdere (kleine) wijzigingen door het jaar heen doet. Er kleven risico’s aan: als iedereen extra taxaties moet doen kan er vertraging komen. Financieel kan het ook een risico zijn, het is soms niet te voorspellen wanneer je iets aan je hypotheek moet wijzigen dus dan kunnen er onverwachte kosten komen. Er bestaat ook het risico dat de drempel voor energiebesparende verbouwingen groter wordt. Bijvoorbeeld bij het nemen van zonnepanelen, het is dan niet meer mogelijk om op de ‘makkelijke’ manier te taxeren.
Wanneer moet je een huis laten taxeren?
Er zijn een aantal redenen om een huis te laten taxeren. In de volgende situaties kan een taxatie handig zijn:
- Bij het verkopen van het huis, om te kijken welke verkoopprijs er gevraagd kan worden
- Als je een bezwaar wilt maken tegen een WOZ-beschikking
- Als je een nalatenschap moet afhandelen
- Bij het verkopen of splitsen van een woning na een scheiding.
- Wanneer bezittingen moeten worden opgegeven in de belastingopgave
- Bij het verhogen van een hypotheek
Momenteel is een taxatie niet nodig als het om een hypotheek voor een nieuwbouwwoning gaat, maar alleen als de woning direct na oplevering gekocht wordt. Als een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld pas na een jaar verkocht wordt en prijzen dalen of stijgen is een taxatie wel noodzakelijk.
Weinig positieve reacties over de taxatieplicht
De nieuwe regels zorgen voor weinig positieve reacties. Ook de Vereniging Eigen Huis is niet blij met de aangekondigde richtlijnen. De VEH wil dat DNB een uitzondering maakt op de nieuwe regels, maar de kans is klein dat DNB dit gaat doen. Dat DNB zich niet tegen de nieuwe richtlijn verzet is opvallend. Vorig jaar kwam DNB er namelijk achter dat er bij traditionele taxaties in 95% van de gevallen sprake is van overwaardering: de toegeschreven waarde door de taxateur is vaak gelijk of hoger dan de koopsom.
DNB moest voor donderdag, op moment van schrijven is het donderdag, aangeven of er een uitzondering gemaakt wordt. Er is nog niks bekend dus de kans is groot dat er niks tegen de nieuwe regels gedaan wordt. De Nederlandsche Bank laat overigens niet veel weten over dit onderwerp, wel zegt een woordvoerder dat DNB waarde hecht aan een geharmoniseerde toepassing van Europese wetgeving in heel Europa.
Ben je voor of tegen de nieuwe wet? Laat het hieronder weten.
Bron: FD, Vereniging eigen huis, Knab, (foto) Unsplash