Als de huidige partijen die aan tafel zitten een regeerakkoord gaan vormen, zal de duurzaamheidsagenda een belangrijk aspect worden. Veel organisaties en verenigingen doen een dringend beroep op de formatieonderhandelaars om de doelstellingen van het klimaatakkoord en het energieakkoord na te komen. De uitvoering van het programma kan wel eens voor een splijtzwam zorgen.
Realiteit
In Duitsland is de ‘Energiewende’ een feit geworden. Mede onder druk van destijds “De Groenen” is de regering overgaan om duurzame energie toe te passen. In 2025 wil men in Duitsland 50% van de energie duurzaam opwekken. De kerncentrales zijn uitgebannen en er is een nieuwe economie van duurzame energie ontstaan. Op technologiebeurzen, zoals de Hannover Messe, waren de tendensen afgelopen decennia overduidelijk zichtbaar. Kortom: het is mogelijk een duurzaamheidsagenda te volgen, als er een politiek bereidheid is. Bij onze oosterburen zien we zeer veel zonnepanelen op gebouwen, zelfs veel zonneweiden met opgestelde panelen, maar ook veel windmolens. Tegelijkertijd moet gesteld worden dat Duitsers anders omgaan met Ruimtelijke Ordening.
Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven in Nederland heeft met het laatste kabinet een energieakkoord afgesloten. De laatste weken heeft de minister van economische zaken nog overeenstemming bereikt over reductie van energie bij de bedrijven die grootverbruiker zijn. Er zal een grote technologische inspanning plaats moeten vinden, echter zal dit ook leiden tot een nieuwe innovatieve economie. Het bedrijfsleven heeft gesteld: energie voor de toekomst. Nu van de diverse nota’s overgaan naar uitvoering: NL Next Level.
Honderden organisatie onderschrijven de stelling dat de “Sustainable Development Goals” een centrale plaats in het regeerakkoord moet krijgen en de kabinetsbrede uitvoering moet liggen onder de integrale verantwoordelijkheid van de toekomstig minister-president. Idem als Angela Merkel in Duitsland heeft gedaan.
Doelstelling
Tot 2020 zal Nederland in eerste instantie moeten zorgen dat de doelen uit het Energieakkoord worden gehaald. Energiebesparing en hernieuwbare energie zijn de sleutelwoorden. Verder zullen de klimaatdoelstellingen van Parijs moeten worden gehaald, echter de politieke partijprogramma’s verschillen in grote mate. Gaan we de kolencentrales in Nederland allemaal sluiten? Gaat de aardgasbel in Groningen op slot? Bouwen we kerncentrales?
Partijprogramma’s
Het partijprogramma van D66 voorziet in innovatieve zaken en ontwikkelingen, dit sluit aan bij de programma’s van de diverse universiteiten. Het VVD-programma gaat echter aangaande duurzaamheid uit van Business modellen die rendabel moeten zijn. Het vorige kabinet heeft voor de komende jaren veel subsidie beschikbaar gesteld voor wind- en zonne-energie. Het CDA wil lokale initiatieven een grote rol laten spelen. De provincies hebben een target opgelegd gekregen en de gemeenten zullen deze plannen moeten toestaan.
GroenLinks is het meest verregaand in de aanpak, maar dan wordt elke burger in het land direct geconfronteerd met grotere energiekosten. De economie zal een zware wissel moeten trekken wil dit programma integraal worden uitgevoerd.
Er is een grote onderstroom aanwezig die een concrete uitvoering van de duurzaamheidsagenda wil, er zijn stapels nota’s en voorstellen beschikbaar. Het komt nu op daadkracht en uitvoering neer. Maar door de grote diversiteit en de inhaalslag die nog geleverd moet worden komen ook de vele voetangels naar voren. Een Groenrechts-kabinet dat duurzaam aan de toekomst werkt, brengt veel risico’s met zich mee. Niet langer kissebissen, introduceer sustainable development goals!
Foto: climategate.nl
© Copyright 2014 - 2023 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap
D66 wil ook graag regeren, maar dat heb ik al eerder vermeld, ik moet niks van hun ideeën over het leven hebben. Ik hoop eerlijk gezegd dat de VVD en ook de CDA de hakken in het zand houden en niet te veel concessies doen.
Zou in deze situatie niet een kabinet van CDA-VVD-D66-PVDA en CU wat zijn. Op toch over rechts met een nipte meerderheid CDA-VVD-D66-CU. SP, PVV en SGP staan toch naar mijn idee te veel aan de buitenkant om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.