Risico’s van VOC-mentaliteit.
Enkele jaren geleden riep de minister president in ons Neerlands Parlement: de VOC-mentaliteit om trots op te zijn. Na tien jaar onderstreept hij nog steeds zijn stelling alhoewel velen bezorgd keken naar het verleden. De Gouden Koets was een cadeau van de stad Amsterdam, het middelpunt van de VOC. Hoe zou de Gouden Koets er na renovatie uitzien?. Nog steeds gekleurde mensen? Amsterdam is anno 2017 meer dan ooit multicultureel… iets wat sommige partijen nu honderden jaren na de VOC verafschuwen.
De kabinetsformatie duurt straks bijna 200 dagen, in Den Haag wordt wellicht weer een record gebroken. De vier onderhandelende partijen hebben in de verkiezingstrijd heel nadrukkelijk boodschappen afgegeven. Nu is het een compromis tussen liberalen en christenen in Nederland waarbij identiteit en perspectief een grote rol spelen.
Gelukkig dat er nu geen linkse progressieve partijen zijn betrokken. De orkanen die over onze bovenwindse Caribische eilanden trekken bewijzen maar al te goed wat de waarde van defensie betekend binnen ons koninkrijk.
De partijen die nu onderhandelen zien eindelijk in dat Defensie afgelopen decennia tot op het bot is uitgekleed. Kijk naar de vrachtwagens die dateren uit de jaren ’70. Welke transportonderneming in Nederland opereert met dit soort voertuigen?
Het CDA is voorstander om op de basisscholen het volkslied Wilhelmus als verplicht nummer in te voeren. Dit staat in schril contrast als je de voetballers van het Nederlands elftal nabij de middenstip ziet murmureren. De sociaaldemocraten wilden een clausule over het slavernijverleden opnemen. Klaarblijkelijk wordt dit niet opgenomen in het uiteindelijke regeerakkoord. Het zijn elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit. Het zou goed zijn dat we de banden binnen het koninkrijk met onze bewoners in de Caribische deel beter aanhalen. Of riekt dit weer naar VOC-mentaliteit of zijn we chauvinistisch?
Op medisch / ethische terreinen zijn de christelijke en liberale partijen tot een compromis gekomen: ‘voltooid leven’ blijft een vrije kwestie, de euthanasiewet blijft. Dan nog de embryowet; waar wetenschap en gezondheidszorg elkaar kruizen, of het meervoudig ouderschap. Ongetwijfeld zullen deze onderwerpen de komende vier jaar onderwerp van gesprek worden in het parlement. Het kan weleens een ‘tikkende tijdbom’ onder deze coalitie worden.
De arbeidsmarkt moet nodig hervormd worden, het gaat door de groeiende economie zo goed dat er een tekort aan personeel is. De sociale partners kwamen er samen de afgelopen tijd niet uit, het nieuwe kabinet zal wellicht hierover een knoop moeten doorhakken. Flexibele arbeidscontracten zijn in tijden van crisis goed, maar het kan ook teveel van het goede zijn. De werknemers hebben baat bij goede werknemers met een vastcontract en carrièreperspectief. Als de sociale lasten alleen opgebracht worden door een steeds kleiner wordend deel met een vast arbeidscontract komt het tot een volledige ontwrichting. Werkgevers- en werknemersorganisaties komen er zelf momenteel niet uit, de opvolger van Lodewijk Asscher zal stuurmanskunst nodig hebben.
In het kader van de arbeidsmarkt liggen er grote uitdagingen op het onderwijsvlak. Hier verschillen de diverse partijen over de insteek. Belangrijk zal dan ook de houding van D66 in het geheel zijn. Niet alleen salarissen voor de onderwijzers maar ook de nieuwe kenniseconomie is onderwerp van het geheel.
De belangrijke issues als klimaat en emigratie zijn dusdanig dat hiervoor speciale ministers worden benoemd. Met name voor het klimaat ligt er een grote uitdaging om te voldoen aan het klimaatakkoord. Hoe de partijen dit gaan regelen is de grote vraag omdat de doelstelling tussen de vier de partijen volledig anders zijn. Het bedrijfsleven is hierin momenteel verder mee dan de politici. Wat zal de afspraak worden waar de Groningers qua aardgaswinning op wachten? Nederland zal nu echt een strategisch beleid moeten gaan voeren.
Dat de landbouw een rol van betekenis vervuld zagen we aan de fipronil-crisis. Landbouw is meer dan economie en gezond voedsel. Het is nog steeds een grote kruk waar de economie van Nederland op draait. Dat we weer een minister van landbouw krijgen is zeker positief voor de agrarische wereld.
Kortom: het nieuwe kabinet dat wellicht in oktober op het bordes zal verschijnen zal veel compromissen hebben gesloten en of ze de komende vier jaar met elkaar op de goede koers blijven liggen is een grote vraag.
Heeft men een gemeenschappelijke VOC-mentaliteit?
© Copyright 2014 - 2024 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap