Geen regering
Doordat er vanaf begin 2017 eigenlijk geen essentiële onderwerpen meer op de agenda mogen verschijnen (controversieel) wordt Nederland in principe niet meer geregeerd. Ondertussen verschijnen de berichten dat er toch tegenvallers zijn. De afspraken die in de zorg zijn gemaakt, kosten miljarden meer. Trage economische groei, lagere groei van arbeidsaanbod en lagere opbrengsten van gaswinning in Groningen zorgen voor andere knelpunten.
Eerder ging men ervan uit dat het nieuwe kabinet meer dan 3,5 miljard had te besteden, maar dat loopt flink terug. Doordat we een demissionair kabinet hebben, worden er ook geen grote uitgaven gedaan en dat is op zich heel gunstig voor de schatkist. De huidige minister van Financiën zal dus een goede ‘schatkist’ achterlaten
Tijdgeest
De huidige tijd vraagt echter om een adequate aanpak van de veiligheid. Niet alleen Defensie maar ook de beveiliging in zijn algemeenheid vragen om extra aanpak en investeringen. Gevangenissen kampen met een tekort aan adequaat personeel. De Koninklijke Marechaussee moet alle zeilen bij zetten om de controle op de luchthavens en havens veilig te stellen, dit niet alleen in ‘ons’ Nederland maar ook aan de grenzen van ons Koninkrijk, zoals de Cariben. De aanslag in Manchester maakt duidelijk dat de beveiliging, maar ook de geheime diensten, veel meer effort moeten kunnen leveren.
Perspectief
Politici in het Haagse, maar ook in provincie en gemeenten denken alleen maar in periodes van een viertal jaren. Na deze periode is niemand zeker van de positie. Dit in grote tegenstelling tot bedrijven en ondernemers: zij hebben een missie en visie hoe ze de komende jaren kunnen opereren in de steeds veranderende omstandigheden. Dit is ook de reden dat men in Den Haag aangaande de formatie in een patstelling is geraakt. Men vergelijkt de verkiezingsprogramma’s en de uitspraken voor de komende jaren. Een echte visie, waar we met ons vaderland de komende decennia naar toe moeten, ontbreekt. Hier komt de tekortkoming van ons politieksysteem naar voren. Verkiezingsprogramma’s gaan alleen maar over een periode van vier jaar. De visionairs ontbreken, waar is de stip op de horizon? Na ons de zondvloed!
Godfather
Het parlement heeft afgelopen week een 75-jarige ‘onderkoning’ van Nederland aangewezen om de neuzen van de eigengereide politici in één richting te krijgen. Als mooi duurzaamheids-voorbeeld arriveert hij, net als 17 jaar geleden, per fiets op het Binnenhof. De Minister van Staat zal met zijn statuur en gezag de fractievoorzitters van de partijen tot een visionaire blik dwingen (elk zichzelf respecterend bedrijf heeft een visie en missie). Hoe moet Nederland worden bestuurd in een woelige wereld? Een wereld waar de problemen zich opstapelen. Nederland moet zich duurzaam ontwikkelen, daar is visie en strategie voor nodig. De formatie, geleid door Herman Tjeenk Willink, moet een kabinetsprogramma ontwikkelen dat duurzamer is dan de afgelopen 4 jaar.
Frappant dat een Minister van Staat, nimmer een groot politicus, maar wel een strateeg de politici wijst op bestuurlijke verantwoordelijkheid, het milieu, ons democratisch systeem en de kloof tussen gekozenen en kiezers. Kortom, de hoofdmeester of de generaal zal de leerlingen of de troepen dwingen zaken te leren of uit de schuttersputten te komen. De politieke partijen moeten meer aandacht besteden aan een duurzame toekomst en meer als visionair optreden.