Bestaande trends van lage rente en digitalisering worden door de coronacrisis versterkt
De onverwachte coronacrisis versterkt ontwikkelingen die al gaande zijn. De terugkeer naar een hogere rente is door de crisis waarschijnlijk een paar jaar uitgesteld. De digitalisering is ook aan het versnellen, dat merkt iedereen waarschijnlijk wel. Nu we allemaal veel thuis blijven gebruiken we veel digitale middelen voor werk en ons sociale leven. Door deze crisis wordt ook de trend versterkt om mondiale productieketens meer regionaal te gaan organiseren. Dit is niet zo gunstig voor financiële markten die heel internationaal georiënteerd zijn, het kan namelijk gevolgen hebben op langere termijn.
Het gevaar bestaat dat kredietverlening aan woningeigenaren afwijkt loopt van leennormen
Als het slecht gaat met de economie lopen huishoudens meer risico op financiële problemen. Door de vorige crisis zijn de leennormen aangescherpt, er is een limiet aan de hoogte van het maximaal te lenen bedrag. Als iemand een hypotheek aanvraagt wordt een studiegeld, bepaalde leningen of een private lease contract niet altijd meegeteld, dit kan ook voor risico’s zorgen. De woningmarkt is ook niet ideaal voor starters, maar een groter bedrag lenen lost ook niet alles op.
Voor effectieve beursconcurrentie binnen de Europese kapitaalmarkt is transparantie essentieel
Bedrijven in Europa zijn nog erg afhankelijk van bankfinanciering. De economie kan krachtiger worden gemaakt door betere toegang tot de kapitaalmarkten, vooral in tijden dat bankenbuffers onder druk staan. De handel versnippert, met als gevolg dat de toegenomen concurrentie tussen handelsplatformen op gespannen voet staat met het streven naar een gemeenschappelijke Europese kapitaalmarkt. In Trendzicht is het volgens AFM belangrijk dat er transparantie is tussen platformen, want dan kan er een virtuele Europese liquiditeitspool ontstaan met behoud van concurrentie.
Er ontstaan nieuwe toezichtvraagstukken omdat bedrijven persoonlijke financiële data verzamelen
Data wordt een steeds belangrijkere productiefactor in de financiële sector. Data van klanten wordt vaak gebruikt om inzicht te krijgen in het gedrag van de klanten. Met deze data kunnen bedrijven bijvoorbeeld inspelen op wensen van klanten. Door technologische ontwikkelingen is het voor bedrijven makkelijker om toegang tot persoonlijke financiële data te krijgen. Maar niet alleen technologische ontwikkelen bevorderen dit, de Europese regelgeving vergroot de toegankelijkheid van financiële data ook. Doordat fintech-bedrijven en techgiganten zich bezighouden met financiële dienstverlening verandert de wijze waarop financiële instellingen zichzelf organiseren en ontstaan er nieuwe marktstructuren. Deze ontwikkeling heeft natuurlijk voordelen, maar er ontstaan ook risico’s. Nieuwe toezichtvraagstukken ontstaan: grote IT-risico’s en het belang van een betere samenwerking met data toezichthouders.
Bron: AFM, (foto) Unsplash