Jaarlijks verliest de EU zo’n €110 mrd aan de gevolgen van georganiseerde criminaliteit. In het verleden zijn er een aantal maatregelen genomen om financiële criminaliteit aan te pakken, toch hebben criminelen nieuwe mogelijkheden gevonden. Technologie blijft in ontwikkeling, wat veel voordelen heeft. Maar ontwikkelingen brengen ook risico's met zich mee, zoals hier het geval is. Catherine de Bolle, hoofd van Europol, vond sinds haar aantreden in 2018 dat het wel tijd was voor een expertisecentrum voor financiële en economische criminaliteit. Waar gaat de EFECC zich precies op richten? Alle vormen van fraude, witwassen, diefstal van intellectueel eigendom en namaakproducten worden aangepakt.
Financiële criminaliteit heeft op dit moment een laag risico om ontdekt te worden en potentie voor hoge winsten. Dit maakt het voor criminelen heel aantrekkelijk. Zulke misdaden zijn zeer complex en er is vaak behoorlijk wat expertise voor nodig. Misdaden die zo complex in elkaar zitten zijn dan ook moeilijk op te sporen en te onderzoeken.
Welke bedrijven lopen een groot risico om overgenomen te worden door criminelen tijdens de corona crisis?
Europol laat weten dat vooral de bouw, horeca en de reis-en toerismesector een groot risico lopen om overgenomen te worden door criminelen. Sommige bedrijven (en mensen) die tijdens een crisis moeite hebben met het krijgen van geld door middel van leningen zijn dan geneigd om ongebruikelijke online services te gebruiken, zoals banken zonder vergunning. Het risico bestaat dat mensen gescamd worden. Het kan ook gebeuren dat bedrijven die het zwaar hebben op staan voor fondsen die afkomstig zijn van criminele activiteiten.
Financiële zaken worden steeds meer digitaal geregeld
Er vindt een verschuiving plaats omdat mensen nu steeds meer hun geldzaken digitaal regelen. FinTech bedrijven worden ook steeds populairder. FinTech staat voor Financial en Technology. Zo maken FinTech bedrijven geld lenen makkelijker en sneller. Alles kan online geregeld worden dus lange wachttijden bij banken zijn verleden tijd. In Europa regelt 58% van de klanten bankzaken via apps en websites. Het is dan wel makkelijker, maar er zitten er ook risico’s aan verbonden. Niet elke klant is bijvoorbeeld even bekwaam met digitale betaalmiddelen en ook niet iedereen heeft technische kennis. Dit maakt mensen gevoelig voor cyber aanvallen. Denk aan phishing (o.a. Whatsapp fraude) en malware waardoor criminelen toegang kunnen krijgen tot online accounts. Op het dark web staat een platform waar cybercriminelen tools en expertise kunnen uitwisselen. Zo’n community van criminelen is gevaarlijk. Nu digitaal bankieren in opkomst is moet men meer innoveren in cybersecurity om mensen tegen financiële cybercrime te beschermen.
Bron: FD, Europol, (foto) Unsplash