Volgens de cijfers is de daling voor meer dan de helft het gevolg van huishoudens die minder uitgeven. Het gaat om maar liefst 10,4 procent minder uitgaven van huishoudens dan in het eerste kwartaal van 2020. Maar er is niet alleen een sterke daling in consumptie van huishoudens, de investeringen en het handelssaldo zijn ook afgenomen. De investeringen namen af met 12,4 procent, en de uitvoer en invoer van goederen en diensten daalden met 9,8 en 8,3 procent. Het tweede kwartaal gaat over de maanden april, mei en juni, waarvan we twee hele maanden in een gedeeltelijke lockdown zaten. Het is dus duidelijk dat dit samenhangt met de krimp. De Nederlandse krimp was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone.
Door de coronacrisis is er een daling in het aantal banen
Hoe zit het met de banen? In het tweede kwartaal van 2020 is het aantal banen gedaald met 322 duizend ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is een afname van 3 procent. Voordat de coronacrisis uitbrak nam het aantal banen toe en was het aantal werklozen aan het dalen. Nu is dat wel anders. Er is een flinke stijging werklozen, met een stijging van 26 procent waren er in het tweede kwartaal 349 werklozen. Volgens het CBS is het aantal openstaande vacatures met 30 procent afgenomen. In welke sectoren was de daling het grootste? Bij uitzendbureaus daalde het aantal banen met 17 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, dat zijn 130 duizend banen. Verder was er een grote daling in handel, vervoer, en horeca en zakelijke dienstverlening. Het gaat hier om een verlies van respectievelijk 123 duizend en 28 duizend banen. Zijn er ook sectoren met een banengroei? De enige sectoren met een groei waren de overheid (2 duizend) en informatie en communicatie (1 duizend).
Gaat de economie nog verder dalen?
Het is duidelijk dat de ontwikkeling van de pandemie invloed heeft op de economie. Economisch herstel is dan ook afhankelijk van hoe de pandemie verder gaat verlopen. Het Centraal Planbureau heeft 2 scenario’s gemaakt van de economische ontwikkeling:
- Er komt geen nieuwe lockdown: de economie is in 2020 gekrompen en in 2021 komt er een groei van 3%. De werkloosheid loopt in 2021 op tot 7%.
- Er komt een nieuwe lockdown: de economie krimpt weer en de werkloosheid loopt op tot 10%.
In het eerste scenario gaat het Centraal Planbureau ervan uit dat de steunmaatregelen voor bedrijven niet worden voortgezet. 2 maanden geleden ging het CPB uit van een economische krimp van 6,4 procent in 2020 en een groei van 3,3 procent in 2021. De nieuwe berekeningen zijn dus een stukje positiever.
Bron: CBS, CPB, nu.nl, nos, (foto) Unsplash