Tijdens de eurocrisis wilde ze Griekenland geen gift geven, terwijl ze nu met de coronacrisis 500 miljard aan subsidies wilde. Sommige landen zijn harder geraakt door de coronacrisis dan andere, maar als de zwaarst getroffen landen het zelf moeten oplossen gaan de andere landen er ook op achteruit. Solidariteit is heel belangrijk.
Andere risico’s zoals klimaatverandering stoppen niet. Volgens Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie geeft het klimaatthema Europa meer dan ooit een doel. Hij is er vorig jaar in geslaagd om van het klimaat een hoofdproject te maken. Er is wel wat weerstand. In Vlaanderen hadden de groenen geen geweldig verkiezingsresultaat, waardoor er met medelijden wordt gekeken naar de klimaatambities van Europa. Men wil de uitstoot in 2030 met 55% verminder hebben, het zou erg helpen als Vlaanderen ook meewerkt omdat het economisch sterk is. De Vlaamse minister vindt de doelstellingen echter onrealistisch.
Waarden van de EU
Ondanks dat er spanningen binnen de EU zijn, zoals de premier van Hongarije die tegen Europa schopt, is er volgens Timmermans geen twijfel dat de inwonders zich verwant voelen met Europa. Volgens hem hebben we in Europa unieke combinatie van waarden. Het gaat om de volgende waarden:
- Toegankelijke gezondheidszorg
- Een vangnet voor werkloze mensen
- Goede zorg voor ouderen
- Onderwijs dat niet gebaseerd is op basis van het inkomen van de ouders
Kan Europa China beïnvloeden?
De Europese waarden moeten overeind gehouden worden, en uiteindelijk buiten Europa worden gebracht. Timmermans denkt bijvoorbeeld dat we met de Chinezen meer kunnen bereiken dan mensen denken. Belangrijk hierbij is dat we niet moeten denken dat we kunnen zeggen hoe China het moet doen, en we moeten ook niet verwachten dat ze meteen gaan luisteren.
Kortom, het is belangrijk om de Europese waarden overeind te houden. Solidariteit kan een grote rol spelen, want een goede basis is belangrijk.
Bron: NOS, Blendle, Europese Commissie, (foto) Unsplash