Alle buitenlandse HEMA winkels zijn gesloten, de winkels in Nederland zijn nog wel open maar het is een stuk rustiger. ICI Paris XL heeft ook problemen met de huur, er is een verzoek gestuurd om de huur voor onbepaalde tijd niet te betalen. Zo zijn er nog meer bedrijven die uitstel willen. Verhuurders zijn hier niet altijd blij mee.
De horeca is helemaal gesloten, voor bedrijven in de horeca is het betalen van huur dan ook lastig. Er zijn zelfs situaties waarin bedrijven het pand verliezen als ze niet binnen een aantal dagen betalen. Verhuurders mogen dit niet zeggen, maar toch zijn er een aantal die het gewoon doen. De verhuurders zelf kunnen ook in de problemen komen want ook zij hebben kosten. Voor ondernemers in de horeca zijn dingen nog onzeker, bij een groot deel zijn nog geen afspraken gemaakt over betaling van de huur voor de komende maanden.
Faillissement statistieken CBS
Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt nu met cijfers van bedrijven die failliet zijn gegaan. Het CBS gaat de cijfers wekelijks, elke donderdag bekend maken. Voorheen werd dit maandelijks bekend gemaakt. Vorige week (23 tot 29 maart) zijn er 44 bedrijven failliet gegaan. Volgens het CBS is het aantal failliet verklaarde bedrijven nog niet anders dan normaal. Maar dat komt omdat faillissementaanvragen niet worden opgenomen in de cijfers. De echte impact van de coronacrisis op bedrijven is pas over een paar weken zichtbaar.
Kredietverzekeraars stoppen of verlagen kredietlimieten voor winkelketens
Veel winkelketens verliezen hun krediet, of krijgen veel minder. Dat is niet alles, want bijna alle nieuwe kredietaanvragen worden afgewezen. Hierdoor wordt het voor banken moeilijk om steun te bieden.
Grote crisis in de bouw verwacht
Er wordt verwacht dat er in de komende twee jaar ongeveer 40.000 banen in de bouw verwijden door de coronacrisis. Men is bang dat de coronacrisis de bouw erger gaat raken dan de crisis van 2008. Waarschijnlijk komt er een krimp van 15% van de totale bouwproductie. Bouwplannen worden nu uitgesteld. Veel bedrijven richten nu namelijk de focus op overleven, dus plannen zoals verbouwing of uitbreiding worden nu even uitgesteld.
KLM ontslaat flexibel personeel tijdens coronacrisis
De KLM gaat veel flexcontracten niet verlengen. Dat zijn 1500 tot 2000 banen. Het kabinet vond dit eerst geen goed idee maar nu snappen ze het wel. Deze maatregel is namelijk ingevoerd zodat vast personeel niet ontslagen wordt. De KLM heeft ongeveer 28.000 vast personeel.
Bron: FD, NOS, (foto) Unsplash