- Duurzamer eten. Denk aan meer plantaardig voedsel. Van al het voedsel hebben vooral vlees en zuivel hebben een groot effect op het klimaat.
- Minder voedsel verspillen
- Producten kopen die duurzamer zijn geproduceerd, bijvoorbeeld producten met een duurzaamheidskeurmerk.
40% van de eiwitten die Nederlanders eten zijn plantaardig, 60% is dierlijk. We krijgen gemiddeld 10 tot 20% meer dierlijke eiwitten binnen dan dat het Voedingscentrum aanbeveelt. Plantaardige producten belasten het milieu minder dan dierlijke producten. Als er een kilo vlees wordt geproduceerd is er een uitstoot van 11 kilo CO2, bij groente en fruit is dit minder dan een kilo. Daarom heeft minder dierlijke producten eten een grote invloed op het verminderen van de negatieve effecten van voedselconsumptie. Het kabinet, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hebben daarom een meer plantaardig eetpatroon als doel gesteld.
Consumptie als sociaal-culturele routine
Consumptiegedrag kan worden gezien als een sociaal-culturele routine. We vallen bij het koken of boodschappen doen vaak terug op routines. Dit gebeurt bij veel Nederlanders, vandaar dat het geen individuele maar juist sociaal-culturele routines zijn.
Er zijn een aantal elementen waar voedselroutines uit bestaan. De elementen zijn onderling verbonden:
- Culturele betekenissen, bijvoorbeeld ideeën over hoe een goede maaltijd eruit ziet en of zelf koken waardevol is.
- Sociaal geleerde vaardigheden zoals weten hoe een je een ‘goede maaltijd’ kookt.
- Materialen zoals voedselproducten, kookgerei en de fysieke voedselomgeving (winkels) waarin mensen voedselproducten tegenkomen.
Barbecueën is bijvoorbeeld een sociaal-culturele routine. Er specifieke materialen bij, en het draait om vlees. Deze dingen sturen het gedrag van verschillende mensen in dezelfde richting.
Ons werk, heeft invloed op onze voedselroutines. Na werk gaan we nog even snel naar de supermarkt. We zijn snel geneigd om voor makkelijk en snel voedsel te kiezen als we geen zin of tijd hebben om te koken.
Voedselfeitjes
Ben jij al op de hoogte van onderstaande feitjes?
- Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken.
- Mensen met een normaal gewicht/ondergewicht eten meer suiker en snoepgoed dan mensen met overgewicht.
- Hoogopgeleiden eten meer groente en fruit dan mensen met een lagere opleiding
- In het noorden en in niet-stedelijke gebieden worden de meeste aardappelen gegeten.
- Peulvruchten worden gemiddeld 1 keer in de drie weken gegeten.
- In het zuiden worden de meeste sauzen en smaakmakers gegeten.
- Het minste fruit wordt gegeten in de leeftijd van 14-18 jaar.
Bron: RIVM, Wateetnederland.nl, (foto) Unsplash