Een ander nadeel is dat bij het uitplassen van zout ook het mineraal calcium wordt uitgeplast, waardoor je hier tekorten in kunt krijgen. Dit kan leiden tot botontkalking, want calcium zit opgeslagen in je botten. Van botontkalking merk je in het begin ook nog niets, tot je wat ouder bent en je bij een val opeens toch makkelijk iets breekt.
Wat zijn de voordelen van zout?
Oke, genoeg redenen om niet teveel zout te eten. Maar hoe zit dat met te weinig zout? Kan dat kwaad? Je kunt niet zonder zout, want zout heeft een aantal belangrijke rollen in het lichaam. Zo helpt zout bij de zenuwprikkelgeleiding. Dat betekent dat de aansturing vanuit je hersenen ook echt aankomt bij de spier die je wilt aanspannen. Daarnaast ondersteunt zout de vochtbalans zodat je niet uitgedroogd raakt. Zoals ik eerder vertelde, heeft zout ook invloed op de bloeddruk en kan een tekort aan zout leiden tot een te lage bloeddruk.
Ben jij je bewust van hoeveel zout je aan je avondeten toevoegt? 6 gram zout past op 1 theelepel. Door even de voedingswaardetabel op voedselverpakkingen te bekijken, kun je goede keuzes maken.
Twijfel je over hoe gezond een product is? Dan help ik je graag. Mail je vraag naar voedingsvraag@dekleinekeuken.com en dan beantwoord ik deze.
Rosanne Wolfsen is expert Food & Health bij Riskworld. Ze werkt als Kwaliteitsmanager & Voedingsexpert bij de Kleine Keuken. De Kleine Keuken is een baby- en kindervoedingsmerk dat de missie heeft elk kind gezond en energiek op te laten groeien. Daarom helpen zij ouders en opvoeders bij het maken van de beste keuze voor hun kinderen. Ze laten zien dat de juiste keuze maken in voeding en verzorging niet moeilijk hoeft te zijn. Alles wat ze maken is biologisch, voedzaam en gezond. Zowel voor je binnen en buiten lijf. En ze delen hun kennis graag. Want hoe meer jij weet, des te beter kun je de juiste keuzes maken. Want grote veranderingen beginnen altijd klein. Klik hier voor meer informatie over de Kleine Keuken.