Te weinig groenten en fruit
De aanbevolen dagelijkse behoefte van groenten is 250 gram en die van fruit is 200 gram. Hieruit blijkt hoe belangrijk deze twee productgroepen zijn voor onze gezondheid. Vaak worden groenten en fruit in één adem genoemd, maar ze hebben allebei verschillende invloeden op ons lichaam.
Fruit is vaak te herkennen aan een zoete smaak. Plantkundig gezien is fruit het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Fruit bevat meer suikers dan groenten en leveren veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor de stoelgang. Ze kunnen veel water opnemen waardoor ze obstipatie kunnen voorkomen. Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Ze bevatten bijna geen suikers en zitten vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Het is erg belangrijk om groenten- en fruitsapjes niet mee te rekenen met je dagelijkse inname, omdat er vaak veel gezonde stoffen verloren gaan tijdens het persen. Bij sinaasappelsap krijg je bijvoorbeeld niet meer de buitenste laag van de partjes mee, waardoor veel vezels worden misgelopen.
Het is trouwens niet altijd duidelijk of iets bij de groenten of het fruit hoort. Sommige vruchten worden bijvoorbeeld tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer.
Te veel alcohol
Voor de inname van alcoholische dranken wordt geadviseerd om niet meer dan een glas per dag te drinken. Meer drinken dan een glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. Daarnaast winnen de nadelen het nog steeds van de voordelen van het drinken van alcohol, waardoor het niet nuttigen van alcohol nog sterker wordt aangeraden.
Alcohol is ook een echte dikmaker, vandaar de term ‘bierbuik’. Een gram alcohol levert wel 7 kilocalorieën. Dit is bijna het dubbele van een gram eiwit of suiker (beide 4 kcal). Een gram vet levert de meeste calorieën op, namelijk wel 9 kcal.
Wat is een goed dieet?
Uiteindelijk zal een gevarieerd voedingspatroon altijd het belangrijkste zijn. Dit zorgt ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het van belang om niet te veel te eten, omdat je daarvan zwaarder kan worden of je lichaam een overdosis geeft van bepaalde voedingsstoffen. Maar doorslaggevend is nog altijd of je je goed voelt, want eten geeft soms ook een comfortabel of rustgevend gevoel en is vaak niet te missen bij een gezellige sfeer.
Bron: Redactie Riskworld, Voedingscentrum