Probeer minstens twee avonden per week vegetarisch te eten. Je kunt heel goed peulvruchten als alternatief voor vlees in je gerechten vervangen. Een lekkere saus, extra veel groenten of een voorgerechtje maken de beleving ook helemaal af. De avonden waarop je wel vlees eet, kun je het beste kwalitatief goed vlees halen, zodat je er extra van geniet en het ook op een eerlijke manier is grootgebracht. Een plantaardige vleesvervanger vol chemische toevoegingen, waarvan je de ingrediëntenlijst niet snapt is wat mij betreft een no-go. Biologisch vlees, vlees uit de streek of van je favoriete slager is eerste keuze. Weet wat je eet en eet alles met mate.
Is bewerkt vlees slecht?
Hoe vaak per week krijg je vlees binnen? Eet je ook boterhamworst op brood, een tosti met ham en kaas of bitterballen bij de borrel? Ook op deze manieren krijg je onbewust veel vlees binnen. Hoe meer bewerkt het is, hoe groter de kans dat het niet bijdraagt aan het bouwen en behouden van je gezonde lijf. In bewerkt vlees kunnen veel conserveringsmiddelen, kleurstoffen, aroma’s en andere additieven zitten, die je vast niet terugvindt in dat heerlijke biefstukje van de slager om de hoek. Kijk eens op de achterkant van verpakkingen om bewuster te worden van wat je precies eet. Herken je de ingrediënten? Snap je hoe het product tot stand is gekomen? Vaak kun je daaraan herkennen of het je lijf goed doet of dat het opvulling is.
Wat is kweekvlees?
Kweekvlees lijkt een duurzaam of diervriendelijk alternatief te zijn voor normaal vlees. Het is in het laboratorium gemaakt. Uit een paar cellen kan een hele hamburger groeien. Verbazingwekkend staaltje wetenschap, vind ik. Is het nodig? Ik denk dat de wetenschap weer een stuk wijzer is geworden van deze experimenten en beter begrijpt hoe het leven in elkaar zit. Dat is dus positief. Om het als voedingsmiddel te zien, daar heb ik mijn twijfels bij. Wist je dat een koe een ingenieus lichaam heeft, net als alle dieren, dat met behulp van miljoenen stofjes, hormonen, liefde, ideeën en veel tijd opgroeit tot een volwassen dier? Door een veelzijdig eetpatroon van de koe – lekker in de wei gras eten en een melange van verse kruiden grazen, in het zonnetje, huppelend (was het voor elke koe maar zo’n feest) – krijgt de koe ontzettend veel voedingstoffen, bouwstoffen, levenskracht, goede en slechte bacteriën, zonlicht en zuurstof binnen. Alles samen zorgt ervoor dat er een uitgebalanceerd, geleefd stukje vlees op jouw bord belandt. Een stuk vlees met een heel verleden, met zijn eigen uitdagingen, opvoeding en verzorging. Ik twijfel of dat in een stukje kweekvlees kan zitten. Ik twijfel heel erg, ik heb zelfs het gevoel dat het niet zo is.
Wat denk jij? Deel je mening hieronder.
Rosanne Wolfsen is expert Food & Health bij Riskworld. Ze werkt als Kwaliteitsmanager & Voedingsexpert bij de Kleine Keuken. De Kleine Keuken is een baby- en kindervoedingsmerk dat de missie heeft elk kind gezond en energiek op te laten groeien. Daarom helpen zij ouders en opvoeders bij het maken van de beste keuze voor hun kinderen. Ze laten zien dat de juiste keuze maken in voeding en verzorging niet moeilijk hoeft te zijn. Alles wat ze maken is biologisch, voedzaam en gezond. Zowel voor je binnen en buiten lijf. En ze delen hun kennis graag. Want hoe meer jij weet, des te beter kun je de juiste keuzes maken. Want grote veranderingen beginnen altijd klein. Klik hier voor meer informatie over de Kleine Keuken