Gezonde en ongezonde suikers
Voor elke situatie is een andere soort koolhydraat het beste. Als je gaat sporten en je wilt daar snel energie voor hebben, dan kun je het beste een snel verteerbare suiker voor gebruiken (producten met bijvoorbeeld kristalsuiker). Als je ontbijt en je wilt lang profijt / energie hebben van je maaltijd, dan kun je het beste complexe polysaccharides eten (bijvoorbeeld havermout). Omdat mensen het grootste deel van hun leven zich in een rustige staat bevinden, zoals op kantoor, in de auto of op de bank, hebben we een suikerkick niet nodig. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je alsnog veel producten vol geraffineerde suikers eet?
Je wordt dik
Je lichaam heeft al die energie niet nodig en kan het dus niet gebruiken. Ooit als oermens was het erg belangrijk om zuinig om te gaan met eten, waardoor je lichaam die eigenschap nog steeds heeft. Het resultaat: de suikers worden omgezet in vet en opgeslagen in je lichaam. Het is dus super belangrijk om niet te veel koekjes, taart en snoep te eten. Simpele polysaccharides worden ook snel omgezet in suiker en daarna opgenomen, deze kun je dus ook beter vermijden.
Tips voor een goed dieet / levensstijl
Eet dus niet teveel suikerrijke producten (snoep, koek, etc.) maar probeer ook volkoren brood en pasta te eten in plaats van witbrood en normale pasta. Ook zilvervliesrijst is veel gezonder dan witte rijst. Kijk ook altijd even op de achterkant van verpakkingen. Er zal een wereld voor je open gaan als je merkt hoeveel suiker er in sommige producten zit. Onthoud wel altijd dat je een gelukkig leven wilt hebben, dus sla niet door met alle regels die er zijn voor een gezonde voeding en geniet af en toe van dat lekkere stuk taart. Stop nit compleet met koolhydraten eten, want je lichaam heeft het nodig! Je hersenen gebruiken namelijk alleen glucose (een monosaccharide) als energiebron. Let jij op de achterkant van verpakkingen?
Wil je vaker een artikel over Food & Health en heb je een dringende vraag of een interessant onderwerp? Laat het dan zeker even weten in de reacties!
Bron: Redactie Riskworld