Voedingsadvies
Vlees bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen, waarvan - als je niet genoeg moeite doet om goede vervangers te vinden - je een tekort kan krijgen als je vegetarisch of veganistisch eet. Gelukkig zijn er voor de meeste stoffen wel goede vervangers te vinden. De voedingsstoffen zijn:
- Eiwitten voor de bouw van lichaamscellen.
- IJzer voor het transport van zuurstof door je bloed.
- Vitamine B1 voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel.
- Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel.
Vervanging voor vlees
Vegetariërs krijgen het advies om eieren, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Deze producten zijn goede vervangers van vlees en kunnen daarnaast vaak goed gecombineerd worden met het avondeten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Vitamine B12
Een tekort aan vitamine B12 is een probleem voor sommige vegetariërs (die weinig zuivelproducten nemen) en voor alle veganisten. Dit komt omdat deze vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt. Als veganist heb je dus niet de kans om deze vitamine binnen te krijgen. Daarom is het erg verstandig om supplementen voor deze vitamine te slikken.
Duurzaamheidsaspecten
Dierlijke producten belasten het milieu sterker dan plantaardige producten en daarom is het een goed idee om te minderen met jouw vleesconsumptie. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voorspelt tot aan 2050 een stijging van 70% in de vraag naar vlees. En dat terwijl de grenzen van de aarde al zijn overschreden als het gaat om bijvoorbeeld klimaatverandering. Natuurlijk is helemaal stoppen met vlees erg drastisch en zijn er veel mensen die niet zonder hun vlees bij het avondeten kunnen. Maar al zou iedereen een klein beetje minderen, dan kan dat al grote veranderingen teweegbrengen.
De milieubelasting
Het Voedingscentrum is met een vergelijking gekomen waarin te zien is wat de milieubelasting van dierlijke producten is in vergelijking met plantaardige. Dit zijn de resultaten:
- 2 tot 60 keer meer broeikasgasuitstoot
- 3 tot 10 keer meer voor landgebruik en energiegebruik
- 30 tot 40 keer meer voor zoetwatergebruik
- Ook is er meer vervuiling in de vorm van bestrijdingsmiddelen, zware metalen en antibiotica.
Doen of niet?
Uiteindelijk kun je zelf natuurlijk beslissen of je iets gaat veranderen aan je eetgewoontes wat betreft dierlijke producten. Er zijn in ieder geval genoeg argumenten voor; welzijn van dieren, geluksgevoel, gezondheid, milieu, bewust met eten bezig zijn en afvallen. Maar er zijn natuurlijk ook argumenten tegen; geen zin hebben om gewoontes aan te passen en vlees niet kunnen missen.
Weet jij nog meer voor- en tegenargumenten? Zou jij iets aan je eetgewoontes willen veranderen? Of heb je dat al gedaan? Laat het weten in de reacties!
Bron: Redactie Riskworld, Voedingscentrum