Inhaalrace instanties
De criminelen hadden bij het begin van het ‘internettijdperk' een voorsprong. Grote overheidsinstanties zagen het niet als prioriteit en ontwikkelden te langzaam met nieuwe technieken. Maar de laatste jaren hebben ze niet stilgezeten. Het overheidsonderdeel Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgericht om Nederland weerbaarder te maken op het internet. Ook de Algemene Inlichtingen en Veiligheid Dienst (AIVD) heeft een specialistisch onderdeel Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) voor cybercriminaliteit.
Dat het voor Nederland belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat het in 2015 voor de vierde keer de Global Conference on Cyberspace organiseert, het GCCS2O15.
Daarnaast heeft Nederland het Meldpunt Cybercrime waarbij niet alleen aangifte gedaan kan worden, maar hier kunnen consumenten ook de gegevens van mogelijke frauduleuze verkopers checken. Ook krijgen ze tips over het veilig en verstandig handelen via internet.
Cyberrisicomanagement
Zowel de vakgebieden ICT en Risicomanagement maakten een flinke groei door afgelopen jaren, maar ook zeker in de aankomende jaren. Het vakgebied cyberrisicomanagement wordt steeds belangrijker om de organisatie en de bedrijfsprocessen te beschermen tegen dit soort criminaliteit. Met enkel een virusscanner en een firewall kom je er tegenwoordig niet meer mee weg.
Statistieken in Nederland
- 18,8% van de Nederlanders was in 2014 slachtoffer van enige vorm van cybercrime
- 4,1% van de Nederlanders was in 2014 slachtoffer van (ver)koopfraudeurs via het internet (zoals marktplaatsen). Dit was 3.4% in 2013.
- Jaarlijks is circa 6% van de Nederlanders via het digitale kanaal slachtoffer van pesten (2012: 5,9%, 2013: 6,2 en 2014; 6,0%)
- Het risico van skimmen is van 1,1% in 2012 afgenomen tot 0,4% in 2014.
- 77% van de bedrijven had in de afgelopen 2 jaar een veiligheidslek.