Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: Wwft), is een ondernemer verplicht te onderzoeken wie zijn/haar klanten precies zijn, en daarnaast ook ongebruikelijke transacties te signaleren en…
Het risico op cyberaanvallen in de financiële sector wordt steeds groter. Om dit risico te beperken heeft de Europese Commissie in 2021 een voorstel gedaan voor een verordening om de digitale weerbaarheid…
Voordat Roe v. Wade van kracht werd, was abortus illegaal. In 1965 werd daarom ook The Jane Collective opgericht. Dit was een ondergrondse organisatie, die vrouwen begeleidde met het ondergaan van een…
De financiële crisis van 2008 heeft het gebrek aan transparantie en de complexiteit van de financiële markten blootgelegd. De nieuwe MiFID voorschriften moet deze activiteiten verder reguleren. MiFID is Europese regelgeving en…
Wat is dataportabiliteit? De Algemene Verordening Gegevensbescherming introduceert in artikel 20 het recht op dataportabiliteit. Dit nieuwe recht is nauw verbonden met het recht op inzage, maar verschilt op veel punten. Het…
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op 13 april 2017 een 10 stappenplan gepubliceerd die organisaties kan helpen in de voorbereidingen op de nieuwe Europese Privacywetgeving. Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening…
De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.…
Met de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 is het voor organisaties verplicht om “een register van de verwerkingsactiviteiten die onder hun verantwoordelijkheid plaatsvinden” bij te houden.…
Eind 2015 is de herziene richtlijn betaaldiensten vastgesteld, de Payment Service Directive 2 ofwel PSD2. Deze richtlijn moet uiterlijk 13 januari 2018 in de nationale rechtstelsels van de EU-lidstaten zijn geïmplementeerd. Maar…