Op 22 september 2016 werd in de Arena in Amsterdam het congres over Solvency II gehouden voor risk managers en financials, genaamd Risk Forum voor Verzekeraars. In dit congres werden de have-to-knows afgewisseld met innovatie in het koopgedrag van de consument van nu en die van de toekomst.
Het ochtendprogramma en middagprogramma kende een interactief karakter met drie groepen met eigen thema en een eigen dagvoorzitter. Verder werd aandacht gegeven aan sprekers die hun verhaal ten aanzien van risico en risicomanagement ten gehore brachten.
EIOPA – European Insurance and Occupational Pensions Authority
De aftrap werd gedaan door Patrick Hoedjes die zijn verhaal deed over EIOPA, die hiervan de Director of Operations is. Hij stipte Risk management, transparantie en innovatie aan als punten die binnen EIOPA hoog op de agenda staan en binnen de lidstaten volop bediscussieerd worden. Hierna gingen de deelnemers uiteen in drie verschillende In depth stroom sessies.
Non Financial Risk, Innovation and Risk en Financial Risk
De eerste sessie was op het gebied van Non Financial Risk. De presentatie ging over de eerste hands-on ervaringen omtrent Solvency II en werd verzorgd door Jurian Kapteyn.
In de tweede sessie was het onderwerp Innovation and Risk. De presentatie werd gegeven door Robert Witteveen van Vivat. Hij ging in op de innovatie van de verzekeringsmarkt en gaf daar de voorbeelden over de zelfrijdende auto, de sensoren in huis die kunnen signaleren of er brand is of dat er een ongewenst iemand in huis is. Vivat heeft een team van medewerkers die meedenken over vernieuwing en daarvoor, naast hun werk, tijd voor vrij mogen maken. Deze sessie sprak mij het meeste aan omdat we binnen de verzekeringswereld veel nieuwe initiatieven zien ontstaan.
De derde in depth stroom was de Financial Risk. De presentatie ging over ‘Verbeter het rendement, begin bij het kapitaal’ en werd gegeven door Menno Harkema.
Alle sessies hadden dezelfde interactieve opzet, namelijk een inleidende vragenronde door de dagvoorzitters aan de expertpanelleden waarna binnen de sessies werd gediscussieerd over de verschillende onderwerpen. In drie rondes verdeeld over de ochtend en de middag gingen de deelnemers bij de verschillende experts aan tafel om hun meningen te delen. Voor de experts een mooie manier om hun inzichten te delen en voor de deelnemers om aan te geven hoe het werkveld er op dit moment uitziet. Dit leidde tot boeiende gesprekken met als doel een vergroting van het inzicht en de reikwijdte van het speelveld.
Volvo Ocean Race met Tom touber
In de grote zaal kreeg Tom Touber het woord die een indrukwekkend verhaal vertelde over zijn rol als COO bij de Volvo Ocean Race aangevuld met mooie beelden van de race. Zijn verhaal ging over de risico’s van de zeilrace rond de wereld en hoe je je kunt verzekeren van succes. Ook gaf hij praktische voorbeelden van de Risk Management aanpak bij de Volvo Ocean Race.
Tweede ronde van de In depth sessies
Na Touber zijn verhaal werden de sessies weer gestart, maar dan gericht op meer verschillende onderwerpen. Bij de Non Financial Risk waren veel deelnemers uit het actuariële en financiële vakgebied en werden de volgende thema’s besproken:
- Operationeel risicomanagement wordt gestuurd werken;
- Beter datamanagement, beter riskmanagement;
- Importance of Operational Risk management in Insurance.
Bij Innovation and Risk werden thema’s besproken als:
- Grip op privacy. Privacy hoeft geen innovatieremmer te zijn maar kan juist werken als business enabler;
- De Uber voor de verzekeringsbranche;
- De paradox van de digitale transformatie.
Ik heb zelf bij Innovation and Risk gezeten en heb het blockchain verhaal aangehoord. Dit is vernieuwend voor de markt en kan de koppeling maken tussen verschillende stromen van gegevens die vastgelegd worden. ANVA, een polis en claimadministrateur, is hiermee al heel ver in de ontwikkeling. Verder heb ik bij ‘Grip op privacy’ geluisterd naar de eisen van de Algemene verordening op gegevens bescherming.
In de Financial Risk sessie waren het de risk & compliance mensen die de volgende thema’s bespraken:
- IFRS 4, de belofte van het risk-based reporting;
- Lage rente;
- Solvency II en Governance, kwalitatieve eisen en het toezichtsproces.
Shared economy
Na de lunch werd gestart met de innovatie binnen de verzekeringsbranche , met een panel discussie over shared economy. De panelleden Richard Weurding, Bart Janknegt en Albert van der Spek spraken hun mening uit onder leiding van Joris van Dongen. De heren waren het erg met elkaar eens en daardoor was de levendigheid van de discussie niet zo groot. Gesproken werd over de volgende punten:
- Welke buitenlandse innovaties zullen voor veranderingen gaan zorgen?;
- Hoe kun je als verzekeraar innoveren met alle wet- en regelgeving?
Na de sessies werd in de grote zaal een paneldiscussie gestart over het onderwerp Shared Economy.
Peer-to-peer verzekeringsplatform
Vervolgens was het mogelijk om nog een laatste In depth stroom te kiezen en na deze sessies werd een Russische spreker geïntroduceerd die zijn overwegingen deelde om een peer-to-peer verzekeringsplatform op te starten.
Poppenspel
Het congres eindigde met een poppenspel waarbij alle sprekers gespeeld door de poppen in een vrolijke anekdote aan de orde kwamen.