Regelmatig worden er onderzoeken gedaan over de grootste risico’s in de verzekeringsbranche. Zelf zullen de verzekeraars de echte zorgelijke risico’s waarschijnlijk niet communiceren en houden het in de rapportage vooral op grote reeds bekende risico’s.
Zonder onderscheid te maken tussen de life en non-life verzekeraars is dit de top 10 risico’s voor de verzekeringsbranche:
1. Veranderende wet- en regelgeving
Veel verzekeraars maken zich zorgen over de hoeveelheid aan nieuwe en veranderende regelgeving. De additionele kosten voor het implementeren, monitoren en bijhouden hiervan rijzen de pan uit. Trajecten als Solvency II, Privacy en IFRS zorgen voor massieve impact op de verzekeraars. Risico is dat er nog meer ‘onverwachte’ wetgeving bijkomt dat zorgt voor verdere kostenverhoging.
2. Geo-politieke onzekerheid
Populisme krijg meer macht en de gevolgen zijn zichtbaar. De Brexit, de verkiezingen in Europa en Donald Trump als president van Amerika. Wat gaat er nog meer gebeuren? Maar ook de politieke ontwikkelingen verder vanuit bijvoorbeeld India die veel invloed kunnen hebben op het geopolitieke bestel. Deze onzekerheid zorgt voor onrust bij grote internationale organisaties.
3. Lage rente
Met name bij de life verzekeraars is het risico van de lage rente aanwezig. Hoe kunnen ze hun dekkingsgraad onder controle houden en wat zijn de toekomstige ontwikkelingen die het dekking-risico kunnen beïnvloeden?
4. Macro-economische ontwikkelingen
Naast de rente en de politiek die al genoemd worden zijn er ook andere macro-economisch ontwikkelingen die tot zorgen leiden. Enkele macro-economische ontwikkelingen die risico’s met zich meebrengen: grote geldhoeveelheid in de markt, vergrijzing, herziening van het boxenstelsel, van balanstekort naar overschot, snel afnemende werkeloosheid, etc.
5. Technology- en cyberrisico
Iedereen heeft continu toegang tot internet met devices als tablets, smart watches en smartphones die vervolgens veel mogelijk maakt, maar ook het risico van fraude, inbraak, privacy, virussen en andere soorten cyberrisico’s als ransomware en identiteitsfraude komen daarmee op de verzekeraars af.
6. Beleggingsresultaten
De markt is overladen met geld door het Europese QE programma. Hoe kunnen de verzekeraars nog goede rendementen maken zonder al te veel risico’s te nemen?
7. Innovatieve toetreders
Risico’s die door sommige verzekeraars nog steeds als een Black Swan worden beschouwd is disruptieve innovatie van nieuwe toetreders. De nieuwe toetreders zullen de zwakte van de grote verzekeraars blootleggen als de enorme overhead, oude trage systemen en traditionele klantbenadering. Denk hierbij aan nieuwe toetreders als Google Insurance, Alibaba, Lemonade en de nieuwe Nederlandse verzekeraar MakeSure NV.
8. Personeel
Ze moeten hoog opgeleid zijn, een hoge productiviteit hebben, maar vereisen ook flexibiliteit, bescherming, opleidingsprogramma’s, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en parttime werken en dat alles in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Is alles in orde dan ligt vervolgens het risico van bore-out op de loer. Human Capital is hiermee een belangrijk aandachtspunt voor verzekeraars.
9. Processen en procedures
Efficiënte processen is de droom van iedere lean master, maar de praktijk is weerbarstig. Veel verzekeraars kampen met trage en omslachtige dure processen en procedures. Veroorzaakt door veranderende wet- en regelgeving, angst voor fouten en de toename van kans op een boete van een toezichthouder. Kortom het risico van fouten in de interne organisatie.
10. Reputatie
Angst voor een slechte reputatie is met de mondigheid in combinatie met social media een blijvend aandachtspunt. Er zijn voldoende voorbeelden waar berichten, video’s of klachten viral zijn gegaan met als gevolg een flinke reputatie schade voor de verzekeraar.
Bron: Redactie Riskworld, Open boek DNB, EIOPA.