In alweer uitgave 5 met Eddy van Doorn en uitgave 6 met Tamara Kroll en Mirjam van Almelo staat het onderwerp integraal risicomanagement bij zorginstanties centraal. Met Eddy van Doorn zal besproken worden hoe zij stakeholdermanagement en het reputatiemanagement, in samenhang met het risicomanagement, onderdeel hebben gemaakt van het strategisch beleid. In uitgave nummer 6 zal een boeiend gesprek plaatsvinden over de 'menskant' van risicomanagement en de gevolgen van het Integraal Zorgakkoord #IZA voor het strategisch risicoprofiel van het ziekenhuis.
Onze samenleving hecht veel waarde aan zorgorganisaties. En daarmee krijgen zij, zeker bij incidenten of wanneer zij zoals nu geconfronteerd worden met complexe vraagstukken, veel aandacht. Een verkeerde keuze die een patiënt of cliënt raakt, wordt vaak niet alleen opgemerkt door de toezichthouders maar ook door de media. Negatieve performance kan veel impact hebben, ook bij relaties van de zorgorganisatie. Bij Pluryn zijn stakeholdermanagement en reputatiemanagement, in samenhang met het risicomanagement, onderdeel van het strategisch beleid.
“Als bestuurder ben je 24/7 bezig met risicomanagement”, zegt Eddy van Doorn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Pluryn. “Een van de belangrijkste vragen die je je als grote maatschappelijke organisatie stelt, is: hoe gaan we om met de bestaande risico’s? En hoe spelen we in op de risico’s die we kunnen verwachten?”
>Vraag de artikelen aan om verder te lezen
Hoe kan een pluriforme organisatie als Pluryn het ‘systeem’ optimaal inrichten om de besluitvorming te ondersteunen? Het antwoord van de bestuursvoorzitter is gedecideerd: “Zorg voor eenvoud en eenduidigheid! Als je kans op fouten wilt verkleinen, moet je versimpelen. Een knelpunt was dat we bij de fusie met andere organisaties aanvankelijk bleven werken met verschillende administraties. De backo!ce van die organisaties was niet op orde. We hebben nu één administratie, waar we op kunnen rekenen.”
Van Doorn geeft nog een mooi voorbeeld: “Bij Pluryn vallen we onder verschillende wettelijke regimes, neem enerzijds de Wet zorg en dwang [Wzd] en voor een ander deel van de organisatie de Wet verplichte GGZ [Wvggz]. Het is complex om de bedrijfsvoering zó in te richten dat we overal aan voldoen..
‘Als het je doel is om hokjes af te vinken, kun je beter niet aan risicomanagement beginnen’, vinden Tamara Kroll en Mirjam van Almelo van het Martini Ziekenhuis. Een boeiend gesprek over de menskant van risicomanagement en de gevolgen van het Integraal Zorgakkoord voor het strategisch (risico)profiel van een zorginstelling.
“Integraal risicomanagement (IRM) kreeg een jaar of vier, vijf geleden vaste vorm”, zegt Tamara Kroll, lid van de Raad van Bestuur van het Groningse Martini Ziekenhuis. “Mensen staan hierbij centraal. Bewustzijn en dialoog zijn onze uitgangspunten om te komen tot een strategisch en een operationeel risicoprofiel.” Risicomanagement is dus niet ‘iets van het bestuur’. Juist continu het goede gesprek in de organisatie – en ook met externe partijen – voert het Martini Ziekenhuis door de turbulente wateren van de zorg. Kroll: “Als we weten welke risico’s spelen, hoe medewerkers hiermee omgaan, en dit bewust meenemen in ons besluitvormingsproces, maakt dat onze besluitvorming sterker.”
De risicohouding is een permanent gespreksthema in het Martini Ziekenhuis. Kroll: “Het is per definitie subjectief. Dat betekent dat twee medewerkers onderling best kunnen verschillen als het gaat om het benoemen van risico’s en het omgaan met risico’s. Dat mag ook, maar we willen dat ze met elkaar in gesprek gaan, het goede gesprek voeren. Daarbij zijn er bepaalde kaders die wij meegeven als RvB, waarbinnen de discussie moet worden gevoerd en de keuzes worden gemaakt. Er zijn uitgangspunten waar je niet omheen kunt. Denk hierbij aan patiëntveiligheid en moreel-ethische issues, maar ook met: hoe ontregel je de zorg, welke risico’s ben je bereid daarin te nemen?”
Meer informatie over dit onderwerp/magazine? Check eerdere interviews van dit jaar hier of ga naar het RisiQare magazine van 2022. Voor de site van AethiQs kunt u op deze link klikken.
© Copyright 2014 - 2023 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap