AethiQs brengt elk jaar een magazine uit boordevol met interessante informatie! Het magazine is opgebouwd uit interviews waarbij elke maand een nieuw interview wordt gehouden met een zorginstantie. Het onderwerp bij deze interviews is Integraal risicomanagement en een specifiek thema, zoals: klimaat, cyber, integriteit, etc. Deze interviews worden elke maand digitaal gepubliceerd, en aan het einde van het jaar worden alle interviews gebundeld in een fysiek magazine.
Risicomanagement bij SWZ: proportioneel en passend bij de bedoeling van de gehandicaptenzorg
Integraal risicomanagement in de langdurige zorg bij een gehandicapteninstelling. Hoe maak je dit passend? En hoe hou je het dicht bij de bedoeling van de eigen organisatie? Op deze twee vragen gaat dit artikel in bij SWZ. Een interview met bestuursleden Jody Cath en Bertine van Winkel over risicobereidheid, een dynamisch normenkader en het lef om plannen bij te stellen.
“Risico’s horen bij het leven”, zegt Jody Cath. Samen met Bertine van Winkel vormt zij de Raad van Bestuur van SWZ. “Als je een wendbare, flexibele organisatie wilt, moet je bewust omgaan met mogelijke belemmeringen. Je risico’s onder ogen zien en durven acteren op een ‘niet pluisgevoel’. Als SWZ zijn we al ruim negen jaar geleden bij elkaar gaan zitten. Wat zijn onze grootste bedreigingen? Hoe moeten we daarmee omgaan? Welke risico’s zijn we bereid te lopen? Risicomanagement begint met een stuk bewustwording.”
Van bestuur naar werkvloer: spreek dezelfde taal
Want integraal risicomanagement is niet een privilege van het bestuur. En ook niet iets wat je top-down oplegt. De crux is dat je het gesprek met alle collega’s aangaat. Van Winkel: “Je moet dezelfde taal spreken. Het woord ‘risico’ valt bij ons niet, je vraagt: wat zijn je doelstellingen? Welke belemmeringen zie je en wat doe je om die te voorkomen?” Cath: “Risicobereidheid is een belangrijk en interessant begrip. Als medewerker ben je wellicht voorzichtig, de mensen zijn aan jou toevertrouwd. Maar de cliënt geniet ook vrijheid en wil misschien wel meer dan jij als zorgverlener honderd procent veilig acht.
Dan is er ook nog het perspectief van de organisatie, het normenkader. Welk gedrag willen we zien? Normen die bovendien dynamisch zijn. Een voorbeeld is dat de ‘helpenden’ (niveau-2) tegenwoordig betrokken zijn bij de verstrekking van medicatie. Een paar jaar geleden vonden we dit een te grote verantwoordelijkheid, maar nu is het personeelsgebrek zó groot. Dan gaat dit schuiven. Uiteraard krijgen ze een goede opleiding. Kwaliteit van de zorg staat voorop.”
Cyberveiligheid als onderdeel van Integraal Risicomanagement is van strategisch belang
Als Chief Information Officer bij het Dijklander Ziekenhuis is Ed de Myttenaere één van de voorlopers op het gebied van integraal risicomanagement in het ziekenhuis. Digitalisering neemt hierbij een sleutelpositie in. Hoe zorg je dat digitale informatie veilig is én optimaal bijdraagt aan de besluitvorming?
Toen Ed de Myttenaere in maart 2022 aantrad als Chief Information Officer bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, had hij voor zichzelf al een goed beeld bij hoe het Integraal Risicomanagement (IRM) in het ziekenhuis een volgende stap zou kunnen krijgen. Eerder, bij de Noordwest Ziekenhuisgroep, was hij betrokken bij de succesvolle implementatie van het risicomanagement. De Myttenaere: “Integraal risicomanagement is relatief nieuwe materie in de gezondheidszorg. Voor veel managers is het de eerste keer dat ze echt integraal nadenken over begrippen als risk appetite en risicocultuur. Maar juist als zorgorganisatie moet je je afvragen: Wat zijn de risico’s die ons primaire proces kunnen verstoren? En hoe gaan we daar als organisatie mee om? Nemen we zware maatregelen om risico’s te voorkomen of te kunnen mitigeren? Of accepteren we dat het soms mis kan gaan?”
Meer informatie over dit onderwerp/magazine? Ga naar het RisiQare magazine van 2022. Of ga naar de site van AethiQs door op deze link te klikken.
© Copyright 2014 - 2024 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap