Fysische gevaren
Naast de twee minuscule verkeerde ingrediënten komen grotere voorwerpen ook soms voor in voeding. Fysische gevaren zijn voorwerpen die niet thuishoren in het voedingsproduct en levenloos zijn, zoals glas, botdeeltjes, stukjes metaal, hout en andere denkbare materialen.
Macrobiologische gevaren
Dit is de laatste groep van gevaren en dit is de levende/dode groep macro-ingrediënten. Hieronder vallen organismen die met het blote oog te zien zijn, zoals ratten, muizen, vliegen, overige insecten of delen van deze organismen.
Toch insecten in je eten?
Wanneer een bedrijf werkt met natuurproducten zoals sla of fruit, dan probeert het bedrijf er voor te zorgen dat er geen insecten aanwezig zijn in of op het product. Helaas kan dit bedrijf niet 100% voorkomen dat dit gebeurt en daarom is er een kans dat je vroeg of laat een keer een (deel van een) insect op je bord hebt liggen. Dit is dan ook niet strafbaar en je hebt dan gewoon pech. Je zou wel naar een ander merk kunnen overstappen als je vertrouwen in het vorige merk is geschaad.
Wist je trouwens dat…
- Er in dadels 8 insecten per 100 gram mogen voorkomen?
- Ook mogen er 5 insecten in 100 gram appelstroop zitten?
- Er gemiddeld 11 knaagdierharen in kaneelpoeder zitten?
- 3 milligram poep in 500 gram gember zit?
- Er 40 milligram zand in 100 gram rozijnen mag zitten?
- Er maximaal twee larven van drie millimeter of wormpjes van maximaal 12 millimeter in tien kilo ingeblikte of bevroren spinazie mogen zitten?
- Er in 500 gram ingeblikte tomaten 10 vliegeneitjes mogen zitten?
Heb jij ook wel eens iets in je eten ontdekt wat daar niet thuis hoorde? Laat het weten in de reacties.
Bron: Voedingscentrum, Foodness