Ruim een half jaar zit Michel van Dam op zijn post van Manager Makelaardij bij TVM Verzekeringen. Hectischer kon zijn TVM-tijd niet beginnen, want onder het beperkende regime van gamechanger corona leidt Van Dam zijn medewerkers door een belangrijke transitie. Niettemin maakte hij zich vrij om te praten over de vele aspecten van risk management. Inclusief het belang van een grote mond.
Michel van Dam:
“Risk managers zijn veel te bescheiden”
Zichtbaarheid is dezer dagen een dingetje, want het hoofdkantoor in het Drentse Hoogeveen bezoekt hij noodgedwongen minder frequent dan hij zou willen. En al heeft van huis uit werken voor Van Dam dan zijn voordelen, hij doet het er niet voor. Binnen de regelgeving is er gelukkig ook direct contact mogelijk. Van Dam: “TVM volgt strikt de regels rondom corona die de overheid stelt en daar houd ik mij uiteraard ook aan. Inmiddels bezoeken we onze klanten met inachtneming van alle maatregelen en heb ik onlangs met mijn team een bijeenkomst bij Van der Valk georganiseerd als idee om elkaar toch weer even fysiek te ontmoeten. Dat is goed bevallen en we gaan het zo dan ook vaker doen.” Het is een van de zaken die hij graag naar voren brengt: hoe belastend corona ook mag uitwerken voor bedrijfsleven en economie, er doen zich ook wel degelijk nieuwe kansen voor. “Je hoeft maar te denken aan de ondernemers met een verdienmodel dat precies is toegesneden op deze tijd van binnen blijven, zoals maaltijdbezorgers. Of denk aan industrieën die bijdragen aan meer fun in huis. Zelf hebben we bijvoorbeeld een tafeltennistafel gekocht. Er zijn dus ook sectoren die floreren in de huidige situatie.”
Bij TVM, voluit de Transport Verzekerings Maatschappij, is onlangs de distributiestrategie aangescherpt en daarmee wordt het indirecte kanaal gelijkwaardig neergezet binnen TVM aan het directe kanaal. Dat is een grote verandering bij een bedrijf dat van oudsher gewend is direct in de transportmarkt, dus als direct writer, te opereren. De strategie van het indirecte kanaal, waarin met verzekeringsmakelaars als tussenpersonen wordt samengewerkt, is door Michel met zijn team opgesteld. Er zijn diverse initiatieven in het verandermenu opgenomen. “Heel belangrijk daarbij is bijvoorbeeld om te onderzoeken wie onze tussenpersonen zijn, wat hun strategie is en om daarop de aansluiting te zoeken. Een ander element daarvan is om een duidelijke focus aan te brengen wat betreft onze distributiepartners en dus te bekijken met wie je wel en niet samenwerkt.” Voor de organisatie begint het proces nu pas goed, zegt Van Dam. “Want hoe neem je je mensen mee in deze verandering tijdens coronatijd? TVM organiseert regelmatig meetings via Microsoft Teams om haar mensen mee te nemen in deze transitie. Er vindt een open dialoog plaats en er worden live enquêtes gehouden, wat een zeer interactieve wijze van communiceren is. Het helpt enigszins. Toch heeft effectief bij elkaar te komen in kleine groepen met de benen op tafel als contactmodus mijn sterke voorkeur. Zo creëer je namelijk draagvlak en kun je rekenen op een succesvolle implementatie.”
In huis heeft hij dus al genoeg aan zijn hoofd, toen corona daar uit het niets nog eens bovenop kwam. Aan de vraag welke risico’s hij niet had voorzien bij deze crisis, gaat eigenlijk nog een andere vooraf. Namelijk: hadden we überhaupt een dergelijke crisis aan kunnen zien komen waardoor we in korte tijd zo in de problemen konden raken? Die vraag is een retorische, antwoordt Van Dam. En los van de onverwachtheid was ook de snelheid waarmee covid 19 ontwrichtte, verrassend. “Waren we er niet zo ineens door overvallen, dan hadden we redelijk kunnen inschatten welke effecten deze crisis zou hebben op het gedrag van de overheid en op de wijze waarop we ons laten adviseren en sturen. Ook was redelijk goed te voorspellen welke industrieën er het meeste last van zouden krijgen.” Wat het lastiger maakt om ontwikkelingen te voorzien is dat we in het VUCA-tijdperk leven. VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous. "Vooral dat laatste deel zie je steeds vaker, we hebben daar met de corona-berichtgeving nadrukkelijk mee te maken. Die berichtgeving werpt bijvoorbeeld de vraag op hoe duidelijk experts eigenlijk zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat experts/virologen er verschillende meningen op nahouden als het gaat om de omgang met het coronavirus. Hoe kunnen leiders/managers in het bedrijfsleven met VUCA omgaan en tegelijkertijd de rust bewaren naar hun medewerkers? Dat is momenteel een uitdagende vraag. Oorspronkelijk stamt het begrip VUCA overigens uit het Amerikaanse leger. Inmiddels wordt deze term bij veel bedrijven in hun risk management programma gebruikt.”
Maar naast risico’s bracht corona ook kansen. Positief is bijvoorbeeld dat we nu versneld op een andere wijze werken en meer gebruikmaken van de huidige technologie, zegt Van Dam. “Klanten zijn nu bereid om via MS Teams of Skype een overleg te hebben, dat was voor de crisis ondenkbaar. Accountmanagers reden dan soms voor een gesprek van een half uur zo’n twee uur in de auto.” Door het geïntensiveerde technologie gebruik en de daarmee samenhangende spectaculaire afname van vlieg- en woon-werk verkeer, werd de lucht in heel korte tijd veel schoner. Van Dam: “Alhoewel dit logisch te beredeneren valt, toont deze crisis tevens aan hoe sterk en complex zaken met elkaar verweven zijn. Want we zien bijvoorbeeld dat ook het openbaar vervoer door de anderhalve meter regel op zijn gat ligt. Waardoor een transfer van het OV naar de auto zou kunnen plaatsvinden, wat uiteindelijk tóch weer voor meer verkeer op de weg zorgt.”
Dichter bij huis rijst de vraag: hoe raakte de crisis eigenlijk TVM? “Je ziet twee effecten: enerzijds zetten transporteurs meer auto’s stil, anderzijds hoeven we bij minder gereden kilometers ook minder schade uit te keren. Dat is de theorie. De praktijk wees uit dat het aantal stilgezette auto’s lager uitviel dan waar wij rekening mee hielden en dat het aantal schades inderdaad fors daalde. Dus per saldo valt het voor ons gelukkig mee.” Wat niet meeviel was de vraag of medewerkers wel zouden kunnen omschakelen naar de nieuwe manier van werken. En of ze überhaupt de thuisomgeving hadden om dat effectief te kunnen doen. “We keken ook naar wie onder deze speciale omstandigheden speciale aandacht nodig had, want we wilden beslist al onze mensen erbij houden. Dit risico kwam dan weliswaar niet geheel onverwacht, tóch hadden we een dergelijke impact ervan op voorhand niet verwacht.”
Zo bleek corona ook op en rond de bedrijfsvloer verrassingen te presenteren. Nog een andere was dat je zou denken dat je tijd overhoudt omdat je niet langer naar je werk hoeft te reizen. “Gewonnen tijd, denk je in eerste instantie. Maar al heel snel bleek dat je veel meer belt en videovergadert dan normaal. Al die communicatie vond ik af en toe behoorlijk slopend en het deed me inzien dat we ervoor moeten waken onszelf over de kop te werken. Het is een beetje de nieuwe tijdgeest, namelijk accepteren dat we veel meer moeten focussen en veel minder moeten doen.”
Verder lezen? Download het Consignium magazine, de bijlage staat links in het gele vlak. Liever een fysiek magazine? Vraag hem aan via deze link.
Bron: (C) Consignium, Baart Koster
Je moet lid zijn van Riskworld om bijlagen te downloaden. Word gratis lid of log in.
© Copyright 2014 - 2023 Riskworld | Alle rechten voorbehouden | Privacy en veiligheid | Cookies | Disclaimer | Sitemap